Anyák napi zárókoncert koronázta a Hegyköz­szentmiklósi Népművészeti Egyesület első gyermektáborát a névadó település református templomában, május első vasárnapján. Az első népzenei kurzust a Pro Sarmaság Kulturális Egyesülettel karöltve szervezte a vendéglátó egyesület, a Csoóri Sándor Alap támogatásával. A Szilágyságból és szórványból érkezett, helyi gyerekekkel kiegészült, tizennyolc fős csapat négy napon át ismerkedett a népi hangszerekkel, hegedűvel, brácsával, nagybőgővel, tangóharmónikával. A hangszeroktatást a Szómiszó együttes tagjai vállalták, az órák helyszínét a Toldy Általános Iskola épülete biztosította, amelyet Mocsár László igazgató bocsájtott rendelkezésre. A májusi napsütésben, a gyerekek izgalommal készültek a táborzáró előadásra, azért mi megkérdeztük őket is, hogy mit gondolnak az együtt töltött pár napról.

A rendhagyó anyák napi istentisztelet délután hat órakor kezdődött. Árus Csongor László helyi református lelkész a 92. zsoltárt idézte, amelyben hangszerekkel dicsérik az Urat. A prédikáció végén kifejezte reményét, hogy ez az ünnepi alkalom hagyományt teremt, és az elkövetkező években is ily módon fogják köszönteni az édesanyákat.

A szilágysági és szatmári összeállítást, lassú és friss csárdások sorát Bai Ágota és Csóka Laura alkalomhoz illő népdalai színesítették. A kalotaszegi hajnali utolsó versszakát állva, kórusban énekelték a jelenlévők.


Írta: Rupárcsics Judit Csilla