Hegyközszentmiklóson somogyi és kalocsai táncokra oktatják a diákokat

 

Gyerekzsivajtól hangos péntek délutánonként a hegyközszentmiklósi kultúrház nagyterme. Mint kiderült, a gyerekek néptáncolni tanulnak a margittai Gyöngyvetők Néptánccsoport két oktatójától – Deák Andrea és Fügedy Anikó-Erzsébet. Nagy érdeklődés fogadta a kezdeményezést, legutóbbi alkalommal már több mint 80 gyerek vett részt az órán. Ezért az oktatók két csoportra osztották őket, kisebbekre és nagyobbakra.  A kisebbek az óvodás és I–IV. osztályos gyerekek, akik játékos módon tanulják a somogyi (dél-dunántúli) táncokat, míg a nagyobbak az V–XI. osztályosok, akik már sokkal intenzívebben tanulják a somogyi és kalocsai táncokat.

 

 

 

Az oktatók a margittai csoporttal már fellépésekre, versenyekre járnak külföldön és belföldön egyaránt és szeretnék a szentmiklósi gyerekkel is ugyanezt elérni.
Fügedy Anikó-Erzsébet elmondta, hogy a szórakozáson kívül a céljuk még az is, hogy a gyerekekkel megismertessék a hagyományokat, megszerettessék a néptáncot és a népzenét.
Mocsár László, a Toldy Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a támogatást az oktatásra a Hegyközszentmiklósért Egyesület az Eurotrans Alapítványtól pályázaton nyerte, melynek időtartama hat hónapra szól, de folytatni fogják a munkát, mivel újabb támogatásra van kilátás és a gyerekek és a szülők részéről pedig igény van a néptáncoktatásra. Remélhetőleg ez a nagy érdeklődés nem fog idővel elmúlni és a gyerekek nagyon szép eredményekkel és élményekkel gazdagodnak.

 

 

Istvándi Noémi