Máramarosi körúton vettek részt a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum alkalmazottai június második hétvégéjén. A kirándulás az iskola mellett működő Scola Nostra Egyesület szervezésében, a városi tanács résztámogatásával valósult meg.

A szombati nap úti célja Borsa volt, ahonnan felvonóval lehet feljutni az 1364 méteres tengerszint feletti magasságon található menedékhez, ahol a hegyimentők teljesítenek szolgálatot, innen rövid séta a Lóhavasi vízesés, Románia egyik legszebb és a maga 80 méterével egyik legnagyobb vízesése is egyben. A legenda szerint a farkasok által megriasztott lovakról kapta a nevét a vízesés, amelyek a vízesésbe zuhanva lelték halálukat.

A vasárnapi nap nagyobb része a Vasér völgyében telt a székelyhídi látogatók számára, amit a felsővisói erdei vasúttal jártak be. A keskeny nyomtávú fatüzeléses gőzmozdony nagy sebességre ugyan nem képes, ellenben sajátos zakatolásával, gőz- és füstoszlopával annál inkább belopja magát a turisták szívébe. A Vasér-völgy olyan háborítatlan ősi vad képet mutat, ahol az erdők sűrűjében az ember kéznyomát sehol nem lehet felfedezni, sem mesterséges ültetés, sőt csupán út vagy emberi ösvény formájában sem.

A nagy csapat a csúcson

A délutánra lassan elfáradó csapat hazafelé még megpihent rövid időre a barcánfalvi kolostor udvarának rendezett parkjában, majd az egyedi vidám temetőt is meglátogatta Szaploncán. A kirándulók autóbusza a késő esti órákra ért vissza Székelyhídra a kétnapos kikapcsolódást nyújtó kalandozás után.


Írta: Cservid Levente