Meseszép-mesehét: rajzok mesékből

A Székelyhídi Városi Könyvtár másodszor szervezte meg a Meseszép-mesehét rendezvénysorozatot. Az elmúlt évben Benedek Elekre emlékeztünk, akkor Benedek Elek-mesék dramatizált változatát adták elő az I–IV. osztályos gyerekek, akik az idén rajzokat készítettek, egy választott mesét  vagy irodalmi művet mondanak el képekben. A paletta igen változatosra sikeredett. Találkozhatunk Kacor király őfelségével, A tulipánná változott királyfival (magyar népmesék), A kiskakas gyémánt félkrajcárjával (Ion Creangă), az Öreg néne őzikéjével (Fazekas Anna). De itt van a Bóbita, tündér képében, Weöres Sándor közismert verséből. Nem hiányzott La Fontaine A holló és a róka meséje, de a Négyszögletű Kerek Erdő, illetve a Hétfejű tündér (Lázár Ervin) sem.

 

 

Láthattuk még A kesztyűt (ukrán népmese), Lala liba és Zsuzsi nyuszi kalandjait (skandináv népmese), a Csicseri történetet, valamint A kóró és a kismadárt (magyar népmesék), sőt akár az Ábécéhegyre is felmászhatunk az elsősök segítségével. Megcsodálhatjuk a szintén az elsősök által készített vidám betűket, valamint az állatiskola nebulóit és oktatóit is. Az aranyhajú királylány és a békakirályfi című mese azért érdemel külön említést, mert az osztály egyik tanulója írta. A mesehét minden napján egy-egy évfolyamnak szerveztünk foglalkozásokat. Vidáman telt a hét, közös mesével, játékkal. Kedves vendégeink is voltak: a kis óvodások. A Mesehét lapzártakor még nem ért véget, a részletekre visszatérünk a későbbiekben.

Egyúttal meghirdettük a nagy nyári Lepkevadászatot, vagyis a könyvtár nyári olvasóversenyét. Minden kikölcsönzött és elolvasott könyv után egy-egy lepke száll a gyerekek olvasólapjára. Az elolvasottat külön kihangsúlyoznánk, mert ez nagyon fontos, másként ugye nem jár a lepke. A verseny a nyári vakációval veszi kezdetét és szeptember 15-én zárul.

 

 

Kerekes Teréz, Orosz Annamária