,,A mese világában a csoda természetes dolog, a földi élet törvényei nem érvényesek és a világ hibáit ki lehet javítani – következésképpen egy jobb világot épít az, aki naponta elolvas egy mesét vagy akár meseírói tehetséggel bír.” (F. Diósszilágyi Ibolya tanár, ifjúsági író)

Különdíjat nyert mindhárom Bihar megyei résztvevő, a székelyhídi Bede Anna Eszter (aki dicséretben is részesült) és Nica István Csongor, valamint a nagyváradi Pojar Forausberger Tamara a mesealkotó, meseíró negyedik osztályos tanulók számára meghirdetett, XVI. Aranytoll – F. Diósszilágyi Ibolya emlékversenyen. Közel négyszáz tanuló nevezett be Románia tizennégy megyéjéből és Magyarországról a nagyváradi Pertinax Egyesület vetélkedőjére, a november végi döntőre 31 tanuló kapott meghívást. Az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében a regisztráció után kezdődött a versenyzők mesés bemutatkozása. A kis meseíróknak a megyei selejtezőn megírt meséjük egyik szereplőjévé kellett átváltozniuk. Jelmezbe öltözve mutatták be a meséjüket a közönségnek prózában, versben vagy énekelve. Habár a bemutatkozó előadások nem számítottak bele a verseny kimenetelébe, a jelenlévők leleményes színpadi produkciókat láthattak. A verseny első napja a rendezvényre meghívott pedagógusok szakmai megbeszélésével zárult.

Másnap, szombat délelőtt újabb meséket alkottak a résztvevők, a verseny feltételeit Tunyogi Katalin szervező, a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola tanítónője, a Pertinax Egyesület elnöke ismertette. Tíz megadott szó felhasználásával olyan mesét kellett írjanak az alkotók, amelybe ők is bele kellett kerüljenek. Nem volt könnyű dolguk a gyerekeknek, hogy egy mesébe szőjék a következő szavakat: hőlégballon, pirkad, lomb, szalag, elillan, nyugtalan, csalafinta, gőzölgő, öntöz, szövőszék.

A meseírást befejező gyerekeket és azoknak a vendégek elszállásolásában segítő családoknak legfiatalabbjait logikai játékokkal várta Bozga Istvándi Lilla tanító néni, majd Bacsó Erika, a paptamási Gilice Néptánccsoport vezetője népdalokkal, népi gyermekjátékokkal és táncházzal szórakoztatta őket.

A Zsigmond Emese, a Napsugár című gyermeklap főszerkesztője vezette héttagú pedagóguszsűri (Alföldy Andrea, Búzási Noémi, Halász Tünde, Szántó Ildikó, Székely Anna és Szilágyi Mária) érdeklődve olvasta a gyerekek munkáit és a díjkiosztó gála kezdetére meg is született a döntés.

A díjkiosztás ünnepélyes keretek között zajlott. Színvonalas műsorral szórakoztatták a fellépőket a Pacsirták Néptánccsoport, az Art Dance tánccsoport és a Szacsvay Imre Általános Iskola kicsi kórusának tagjai.

Az első díjat a háromszéki Szentes Ágnes kapta, második lett Melán Tamara (Szatmár megye), harmadik helyen végzett Jánosi-Rancz Andrea Maros megyéből. Bede Anna Eszter dicséretben részesült, hat másik versenyzővel együtt.

Több különdíjat is osztottak a kiváló eredményt elért gyerekeknek, a bihari résztvevők a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat különdíját kapták jutalmul.

A döntőn született mesék nyomtatásban is megjelennek majd az Aranytoll következő kiadványában, amelyből a jövő meseírói tiszteletpéldányt fognak kapni.

Köszönet a szervezőknek és a felkészítő pedagógusoknak. A gyerekeknek további sok sikert és kitartást.


Írta: Püsök Julianna tanítónő