– Borászati központot létesítenek a régi kórház épületében

Először szerveztek jótékonysági borkóstolót Székelyhídon június 6-án, a Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpont területén. Az esemény apropóját az szolgáltatta, hogy a régi kórház épületében borászati központot kíván létesíteni az ingatlant ötven évre koncesszióba vevő három egyesület. A civil szervezetek (Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete, Székelyhídi Borászok Egyesülete, Székelyhídi Pálinkakultúra Egyesület) fő célja, hogy munkájuk által az Érmellék ismét felkerüljön a Kárpát-medence borászati térképére.

A jótékonysági borkóstolón a rozéborok kapták a főszerepet, melyek tökéletesen illeszkedtek a helyszín üde, friss zöld hangulatához. A szép számban – több mint ötven fő – összegyűlt vendégsereg hét nedűt ízlelhetett meg (1 székelyhídi, 2 bihardiószegi, 2 magyarországi, valamint 2 rozé bor dr. Balla Géza, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete elnökének pincészetéből).

Az esemény nyitóbeszédeiben több ízben is elhangzott, hogy az Érmelléki Borászati Központ egy régi álom megvalósulásaként jött létre, így a trianoni békediktátum után száz évvel, új kezdetként is értelmezhető. A felszólalók hangsúlyozták az összefogás erejét, a kis lépések művészetetét, mely által a nagy közös célok is elérhetővé válnak majd. Beszédet mondott Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere, Pálfi Noémi, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének ügyvezető igazgatója, a jótékonysági esemény egyik megálmodója. Tiszteletét tette Böjte Csaba atya is, áldását adva a helyi közösségre, bortermelőkre.

Az Érmelléki Borászati Központ több célt is szolgál majd egyszerre: az épületben a tervek szerint képzési központ, irodahelyiség, vendégszobák, borászati laboratórium, valamint palackozóüzem is helyet kap majd. A távlati tervekben pedig kis üzlethelyiség kialakítása is szerepel, melyet a régi röntgenépületrészben kívánnak majd létrehozni. Az üzletben helyi borokat, pálinkákat, valamint kézműves termékeket szeretnének értékesíteni.

A tervek igen sokrétűek és már kezdetét is vette az átvett épület kitakarítása, rendbehozatala. A borkóstolón befolyt összegből a tetőszerkezetet újították fel.

Folytatásként, június 27-én újabb jótékonysági esemény, zenés est lesz a Kiss Music Band közreműködésével ugyancsak a szabadidő- és sportközpontban. A helyi borok népszerűsítése mellett a fő hangsúly a jótékonykodás, hisz a befolyt összegből az itt található teraszrészt szeretnék majd felújítani.

Július hónap közepén (az időjárás függvényében) a köbölkúti Kecskeháton terveznek majd gyalogtúrával összekötött borpikniket a szervezők. Augusztus hónap folyamán pedig a leendő borászati központhoz tartozó udvaron, Utazás a bor és művészet világába címmel zenés, művészeti installációkkal tarkított borkóstolón vehetnek majd részt az érdeklődők.

A szervezők fő célja egy rendszeres eseménynaptár kialakítása, mely által még több érdeklődőt, támogatót, akár új tagokat is toborozhatnak a kitűzött célok megvalósítása érdekében.


Írta: Ványa Blanka