Színpompás virágos kert található Csokaly szélén

Már-már turisztikai látványossággá nőtte ki magát a tavasz elején virágba boruló tulipánmező Csokalyon. A Székelyhídhoz tartozó faluban messziről látszik Mateutz József portája, ahol hetvenezer (!) tulipán pompázik a szivárvány minden színében. A tavaszi virágok királynője a tulipán, de megtalálható még jácint, nárcisz, kardvirág és fehér kála is. A tulajdonos több mint 35 éve foglalkozik virágtermesztéssel. Először Biharon kezdte, majd Csokalyra telepítette át virágait. A tulipánhagymákat eredetileg Hollandiából szerezte be, de ma már ő is termel hagymát.

Mateutz József Székelyhídon született, és nem Csokalyon, hanem Nagyváradon él. Az itteni földterületet 1999-ben vásárolta egy helyi gazdától. Nem egyedül dolgozik a kertészetében, két helybéli asszony is besegít a munkába – ami rendkívüli, elmondása szerint.
A virágok nagy részét a nagyváradi nagypiacon értékesíti, van, amikor ő is árusítja, de a legtöbb esetben nagybani áruként adja tovább. Sokszor nagyobb tételben is vásárolnak tőle virágot az ország különböző városaiban élő virágkereskedők. Rendszeresen keresik Kolozsvárról, Nagyszebenből, Marosvásárhelyről, Debrecenből, de még Jászvásárból (Iaşi) is.
Ez az Érmelléken egyedülálló tulipánmező mindössze 0,3 hektáron terül el, szépsége lenyűgöző, rendkívül látványos, nyugodtan állíthatjuk, hogy Csokaly egyik büszkesége!


Írta: Szabó Szilvia