Változatos programokkal tarkított családi napot tartottak a faluban

Csokalyon öt évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy a falunapok sablonjába fulladt programokat kicsit emberbarátibbá, családiasabbá varázsolják. Ekkor született meg a gondolat, hogy a település nagy szülöttjének, Fényes Eleknek, a magyar statisztika megteremtőjének születési évfordulójához legközelebb eső vasárnapon családi nap szervezzenek. Idén július harmadika volt a település családjainak ünnepe.

Az egész napos rendezvény istentisztelettel kezdődött, melyen Forró Csaba helyi református lelkész hirdette Isten igéjét. „Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében azonban kárt vall?” – hangzott a jézusi kérdés Máté evangéliumából. „Akié Jézus, azé az élet. Csak annak lehet boldog földi élete, aki kész megismerni a Mindenhatót, és rátalál az ő szeretetére. Dolgozni, küzdeni kell, de az anyagi javak nem teszik igazán boldoggá az embert, Isten szeretete az ami által boldogok és elégedettek lehetünk földi életünkben, és elnyerhetjük az örök mennyei életet” – jött a válasz a szószékről.

A hagyományokhoz híven a templomból a Fényes Elek-emlékparkba vonultak az ünneplők, ahol Béres Csaba polgármester és Szabó Ödön parlamenti képviselő osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel ezúttal röviden, lényegre törően, hisz a gyülekező esőfelhők komoran bámultak az égről az emlékezőkre.

A szónoklatokat követően Fényes Elek mellszobránál Székelyhíd városvezetői, Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Magyar Statisztikai Társaság elnöksége (dr. Laczka Éva és Szabó István), a csokalyi református egyház nevében Forró Csaba tiszteletes és Colmán György főgondnok, a Pro Csokaly Egyesület részéről Fazakas Zoltán és Csomaközi Daiana, valamint Erdei János, a történelmi vitézi rend képviselője koszorúkkal adóztak a település nagy szülöttének emléke előtt.

Csokalyi fiatalok

Mint ahogy minden évben, a csokalyi ifjúság most is rövid irodalmi műsorral készült, ám ennek az idén csak egy szeletét hallgathatták meg a jelenlévők, hisz megnyíltak az ég csatornái, s csak arra maradt idő, hogy az egyre jobban megeredő esőben a Himnuszt énekeljék az emlékezők.

Szórakozás, foci és az evés-ivás
A szabadtűzi főzőversenyen tíz csapat üstjében fortyogtak a finomabbnál finomabb ételek. A legtöbben hagyományos bográcsgulyást főztek, de volt, aki babgulyást tálalt a szakértő zsűri elé. Olyan is akadt, aki versenyen kívül egy csinos malackát tekergetett a tűz fölött, és hogy finom puha és ropogós legyen, sörrel (!) öntözgette a kifeszített jószágot.

Az öttagú zsűri hosszas ízlelgetésének köszönhetően az idei főzőverseny harmadik helyezettje Szesz és csapata lett, a második díjnak az Uncsik és rokonok örülhetett, a legfinomabb gulyást pedig ez alkalommal a Horváth Ferenc főszakácskodásával induló nagykágyai csapat főzte.

A kispályás labdarúgó-bajnokságra hat csapat nevezett. Elismerés illeti a focistákat, akik egy nap leforgása alatt esőben, kánikulában és a késő délután üdítő alkonyatában is derekasan helytálltak. Az idei családi nap labdarúgó-bajnokságát a székelyhídi és nagykágyai labdarúgókból álló Gabika és társai csapata nyerte, második lett a csokalyi Ricsi és bandája, a harmadik helyezésnek a szintén helyi Chuck Norris csapata örülhetett.
A gyermekek sem unatkoztak, hiszen a szervezők rájuk is gondoltak. Homokvárak, -kastélyokká formálódtak, de voltak vetélkedők, arcfestés, lufibohóc, légvár, mesés fagyis tricikli, körhinta és még az airsoft fegyvereket (légpuskát) is ki lehetett próbálni.

Natúr erős emberek és karatésok
A délutáni programjaiba sportbemutatók szórakoztatták a focipályára kilátogatókat. Elsőként Toldó és Attila natúr erős emberek kápráztatták el a nézőket. ők 120 kilós kőgolyóval először 120, majd 140, s végül 150 centiméter magasságban labdáztak, majd egy négymázsás gumiabroncsot pörgettek, darabonként 115 kg-s koffereket cipeltek és 250 kilónyi lengősúllyal sétáltak a több mint 15 méterre lévő pályavégig. Minden gyakorlat végén a közönség „erős emberei” is kipróbálhatták magukat a versenyszámokban. Akadtak jelentkezők szép számmal, ki több, ki kevesebb sikerrel járt, de mindenképp dicséretre méltóak voltak a próbálkozások. Bebizonyosodott, hogy Toldó és Attila edzései nem hiábavalóak, hisz – mint minden sportágban, ebben is – a rendszeresség és a többéves kitartás hoz igazán jó eredményeket. Bónuszként Attila 150 kilós kőgolyót dobált, Toldó pedig hárommázsás lengősúllyal sétált, így zárva az erőt próbáló bemutatót.

A Guba József vezette Phoenix sportegyesület karatésai visszatérő vendégei a csokalyi családi napoknak. Ez alkalommal formagyakorlatokat, imitált harcot, valamint erő- és töréstechnikai gyakorlatokat láthattunk az eredményes sportolóinktól.

A színpadon elsőként a helyi iskola kisdiákjai, Jakó Ottília és Krizsán Gabriella tanítónők tanítványai léptek fel. Az elsős és előkészítő osztályos gyermekek előadásában verseket, mondókákat, énekeket hallgathatott a közönség, melyet imitt-amott hozzáillő mozgással, tánccal fűszereztek meg. Mondanom sem kell, hogy büszke szülők és nagyszülők hadai tapsolták pirosra tenyerüket a színpad előtt.

Neptancosok

A helyi gyermekek fellépését a Béres Csilla vezette székelyhídi néptánccsoport aranyos kicsi táncosai követték. Az óvodás korú gyermekek előadásában sárközi ugrós táncokat, a nagyobbak bemutatásában pedig szilágysági táncokat láthatott a hálás közönség. A gyermekek nagy örömére az idei programba egy órányi bűvészkedés is belefért. A nagyváradról érkezett Cripto remek, interaktív trükkökkel ejtette ámulatba a jelenlevőket.
Az est további részében népszerű magyar rockbandák örökérvényű slágereivel a Pop Dávid, Úr Csongor és Úr Attila alkotta SteelCross zenekar szórakoztatta a közönséget.

A nap már vérvörösre festette a látóhatárt, mikor a helyiek nagy kedvence, Tivadar József koncertje kezdődött. Hangjának, dalainak felcsendülésére minden jelenlévő táncra perdült, így jó hangulatú szabadtéri diszkóba torkollott a vidám, színes programokkal dúsított családi nap.


Írta: Fekete Katalin