A vetélkedőn versengő hegyközszentmiklósi borokhoz magyaros étel és kemencéskalács dukált

Első alkalommal rendeztek borversenyt Hegyközszentmiklóson, március 10-én. A verseny megálmodói Kaszoni József és Buda Gábor helyi szőlőtermelők és boros gazdák voltak. A bormintákkal nevezőket reggel 9-től délután 1-ig várták a szervezők. A nevezés bormintánként 20 lej volt, valamint 7 deciliter bor. Ebben az összegben azonban benne volt a vacsora ára, valamint a verseny után megtartott báli belépő is. Nevezni négy kategóriában lehetett: fehér száraz, aromás, vörös, illetve érdekességként a magántermő kategóriában. Neveztek is a gazdák összesen 79-en 122 mintával a következő településekről: Bihardiószeg, Biharpüspöki, Hegyközkovácsi, Hegyközszentmiklós, Ottomány, Kiskereki, Szalárd, Székelyhíd, Szentjobb, Tóttelek és Vajda. Az eseményre még magyarországi gazdák is beneveztek Dunaabonyból és Létavértesről.

A nedűk értékelésére felkért szaktekintélyek – Szász József elnök (Létavértes), Czapp Árpád és Pakó István (Székelyhíd), valamint Nagy Sándor (Hegyközszentimre) – a tervezett délután egy óra körül kezdték el értékelni a borokat, mégis csak este végeztek a kóstolásokkal. Mint utólag kiderült, elég rangos volt a mezőny: 60 száraz, 13 aromás, 26 vörös-, 23 magántermő bort hoztak a gazdák. A helyi termelők közül 27-en mérettették meg boraikat.

A kulisszák mögött Deák Róbert agrármérnök készítette elő a nedűket a kóstolásokra, irányította a helyi fiatalokat, hogy a zsűri zökkenőmentesen tudja tenni a dolgát. Eközben a konyhán Szilágyi Vilmos és neje vezetésével készítették el a finom vacsorát. Voltak, akik otthon sütött kemencés kaláccsal járultak hozzá a rendezvényhez. Az est folyamán köszöntő beszédet mondott Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, Béres Csaba polgármester, Árus Csongor László helyi református lelkipásztor, a bemondó szerepét Kaszoni Szilvia tanárnő vállalta el. A zenét a Qoolio Band zenekar közvetítette id. Ozsváth József énekessel kiegészülve.

Az eredmények a következőképpen alakultak: fehér száraz kategóriában a legjobb bort a diószegi Balogh József tudhatta magáénak (19,70 pont sauvignon blanc, nagyarany). őt követte Szentjobbról Szallós László (19,60 pont, királyleányka, nagyarany). Ebben a kategóriában még kiosztottak 26 arany-, 16 ezüst- és 15 bronzérmet. A helyiek közül a legjobb eredményt Erdei Lajos olaszrizlingje érte el. A 13 aromás borból 11 kapott aranyat, 2 pedig ezüstérmet. A helyiek közül Márton Szabolcs szerepelt legjobban királyleánykával ebben a kategóriában. A vörösboroknál 11 arany-, 10 ezüst- és 5 bronzérmet osztottak ki, a helyi legjobb Szodorai Sándor xavierje volt. A magántermő szőlőből készült legjobb bora a helyi Király Józsefnek volt (otteló). A legjobban szereplő helyi gazdákat a székelyhídi Bor és Pálinka szaküzlet egy-egy jó minőségű metszőollóval ajándékozta meg.

A tombola nyereményeinek kisorsolásánál már a báli hangulatot kellett megszakítani, amely hajnalig tartott. A rendezvény családias hangulatúra sikeredett, a zsűri is nagyon meg volt elégedve a szervezéssel. Egy biztos: a magasra feltett lécet jövőre is át szeretnék ugrani a szervezők.

Szervezők és a zsüri tagjai a sikeres rendezvény végeztével.

A rendezvényt támogatták a helyi református egyház, a helyi közbirtokosság, az Agromec helyi állomása, Tolvaj Ella vállalkozó, a székelyhídi Stihl-szaküzlet (Nagy Botond), Béres Csaba polgármester, Buda Agro Kft., Kaszoni Kft., Nagy Károly, Herman Nicolae, Ruszt Zsolt, Szilágyi Vilmos, Kaszoni Elek és id. Ruszt Kálmán,hegyközszentmiklósi borosgazdák.


Írta: Ér hangja