Sok év kihagyás után újra együtt szórakozhatott tartalmas családi napon Érköbölkút falu lakossága. A rendezvényt szeptember harmadik hétvégéjére szervezték a közösség vezetői, és igyekeztek olyan változatos programot összeállítani, amely mindenkit megszólít a településen.

A szombati napot a szüreti bálozásnak szentelték a falubeliek. A fiatalok a hagyományok rendje és módja szerint hívogatták a falu népét napközben az utcákat járva, majd este a szüreti bálon ők voltak a hangulatfelelősök a kultúrházban. Amint azt másnap többen is suttogták, hajnalig tartott a közös nótázás, dalolás.

A vasárnap még gazdagabb programja lelki elcsendesedéssel kezdődött a református templomban Ledán István tiszteletes vezetésével és az érszőllősi Dics-ér Band közreműködésével. A megtelt padsorokban a hívek örömmel hallgatták a vendégelőadókat, akik több dallal is készültek a szolgálatra, hogy híven dicsőítsék a Teremtőt.

A templomban zajlott események másik különlegessége az a szavalat volt, amelyet a köbölkúti illetőségű Kocsis Gyulának, a nagyváradi Szigligeti Színház társulati tagjának köszönhettek a hívek. Kérdésünkre elmesélte, ő nem Köbölkúton született, de gyermekkora és fiatalkora nagy részét ott töltötte, illetve szülei is ott éltek. A színművész, bár ritkán jár vissza a kis faluba, akkor is ünnepi alkalmakkor, több régi ismerős arccal találkozik az utcákon járva.

 

A jövőben is szívesen jövök – nyilatkozta a színész

A lakosok délután térhettek vissza a falunap programjára, elsőként a Szélvész robotkapafutamon drukkolhattak a kisebb méretű mezőgazdasági gépek „akrobatáinak”. A verseny a legnagyobb népszerűséget a gyermekek körében aratta. A motorok búgása után más hangok hívogattak, a színpadon ugyanis kezdődtek a néptáncelőadások. Elsőként Köbölkút néptánccsoportja mutatta be tudása legjavát, majd a székelyhídi Zajgó Néptánc­csoport kicsijei és nagyjai adták elő műsorukat, míg a nézőközönség soraiban a szülők felváltva izgultak színpadra lépő gyerekeikért. A sort a köbölkúti kisiskolások műsora zárta, akik csoportos modern tánccal készültek a nagy napra. A színpadról lelépve a gyerekek egyenesen az iskolaudvarra siettek csillámtetoválásért és, hogy különböző népi játékokat próbálhassanak ki, hála a létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény munkatársainak, akik az idei szezonban több érmelléki településen is elvarázsolták a falvak legfiatalabbjait a megrendezett kulturális események alkalmával.

A későbbi színpadi látnivalók már főként a felnőtteket szólították meg. Elsőként a szintén köbölkúti illetőségű Molnár Júlia színművész énekelt, majd popslágerek követ­keztek Synthia előadásában. A sort pedig a magyarországi Desperado együttese zárta. Az idén húszéves debreceni formáció három tagja mai napig óriási bulikat kerekít fellépései során, hiszen a rádiókból jólismert slágereket mindenki kívülről tudja, így a köbölkútiak is bepótolták az idei énekelnivalót.

Ér hangja


Írta: Ér hangja