Ünnepélyes keretek között avatták fel városunkban a legújabb óvodát, amely a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program által valósulhatott meg. A székelyhídi Hajnalcsillag református óvoda és bölcsőde alapkövét még 2019 júliusában helyezték el, és mintegy másfél év alatt sikerült befejezni az építkezést. A református templom szomszédságában levő intézmény kezdetben 44 gyerekkel kezdi meg a működését, de a következő tanévtől a hosszú programú óvodai foglalkozás mellett bölcsődei csoport is indul majd.

 Az épületben várhatóan körülbelül 70 gyermek számára tudnak biztosítani oktatási lehetőséget és európai színvonalú körülményeket.

Az avatóeseményen beszédet tartott Béres Csaba polgármester és Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő is. Az egybegyűltekhez szólt Grezsa István miniszteri biztos Magyarország kormánya részéről, majd Csűry István királyhágómelléki református püspök, Rákosi Jenő helyi református lelkész, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese és Farkas Zsolt, a Király­hágómelléki Református Egyházkerület közigazgatási ügyosztályának előadó-tanácsosa.

Grezsa István – aki annak idején az alapkő letételénél is jelen volt – kiemelte: „ezen európai minőségű intézmény mellett egy roma óvoda is fel fog épülni a romák által lakott területen, ami azt jelképezi, hogy egyetlen magyar ajkúról sem kívánunk lemondani.” A program keretében a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel partnerségben 26 óvoda felújítását és felépítését vállalták, amely gyakorlatilag lefedi az egész partiumi régiót, Szatmárnémetitől egészen Temesvárig. Farkas Zsolt előadó-tanácsos elmondta, hogy amit a gyerekek az intézményben tanulnak, azok olyan értékek, melyek fontosak lesznek jövőjük szempontjából. Ha ezen hagyományos értékek ezer évig hasznosak voltak, akkor az elkövetkezendő ezer évben is hasznosak lehetnek.

Az esemény folytatásaként Csűry István püspök igehirdetése következett, majd Rákosi Jenő lelkipásztor ismertette az új épület megvalósításának lépéseit. A köszöntők és a gyermekek énekes-verses műsorát követően, a jelenlévők átvonultak az új óvodához, ahol az ünnepélyes szalagavatás után a püspök megáldotta az új épületet.


Írta: Szyártó József-László