Népes részvétellel rendezték meg a már hagyománnyá vált Érmelléki Farsangi Bált január 21-én a Székelyhídi Múzeum épületében. A magyar kultúra napja köré szervezett rendezvényt Béres Csaba polgármester nyitotta meg, köszöntve a megjelent vendégeket: Bajtai Erzsébetet, a bukaresti magyar nagykövet feleségét, Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, Cseke Attila szenátort, Tasó László magyarországi országgyűlési képviselőt, Pásztor Sándort, a Körösök Vízügyi Igazgatóság igazgatóját, Rákosi Jenő református esperest, Bihar megyei tanácsosokat, polgármestereket és minden megjelent vendéget.

„Miért jó magyarnak lenni?” – tette fel a kérdést a városvezető köszöntő beszédében. A válasz:  azért, mert büszkék lehetünk nemzetünkre, elődeinkre, nagyjainkra, akik a legtöbb boldogot, szentet és Nobel-díjast adták a világnak, mert mi alkottuk a világon a második alkotmányt, mert több, mint 200 ezer magyar népdalt szerkesztett ez a nemzet, mert nyelvünk olyan tökéletes szerkezetű melynek párja nincsen az egész világon. „Nekünk büszkének kell lennünk mindarra, amit nemzetünk letett a történelem asztalára. Örülök, hogy ismét sikerült megrendeznünk az Érmelléki Farsangi Bált. Isten hozta önöket!” – mondta Béres Csaba

Böjte Csaba szerzetes vidámságra, jókedvre ösztönözte a megjelenteket: „Félek attól a világtól, ahol mindig minden le van szabályozva. Szeretnék egy olyan világban élni, amelyben szeretet, béke, összefogás van, amelyben jótékonykodunk azoknak, akik gyengék és kicsik – úgy gondolom, hogy erre mindanynyian vágyunk. Együtt, közösen erősebbek és gazdagabbak vagyunk. Merjünk összefogni és legyen az életünk fő irányvonala a szeretet és az összetartozás. A mai este azt kívánom legyen szeretet, jóság, irgalom, egymásra figyelés, hogy azt is tudjuk befogadni, aki talán nem érdemli meg. Vezessen bennünket a szeretet.”

Bajtai Erzsébet nagykövetasszony beszédében kiemelte, hogy „a magyar nemzet a Kárpát-medence egyik végétől a másikig pezsgő életet él. Jó látni és hallani a fejlesztéseket, a terveket, melyeknek eredményét mi fogjuk élvezni. A magyar az alkotás és a tudás népe. A lelkünkben legyen fény és fogjuk meg egymás kezét. Adjuk át egymásnak az örömet és vigyük ki a hétköznapokba is.”

Az est nyitótáncát Slovak Milan és Szilágyi Cynthia, a Stefany sporttáncklub versenytáncos párosa nyitotta meg, majd az est műsorvezetője, Molnos András Csaba, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színművésze ismert film- és operettslágerekkel alapozta meg a hangulatot. A bál hivatalos nyitótáncát Béres Csaba polgármester és Szilágyi Cynthia, illetve Bajtai Erzsébet és Slovak Milan táncolták, teret engedve ezzel a több mint 200 bálozónak.

Megválasztották a 2012-es Érmelléki Farsangi Bál királynőjét, a címnek ezúttal Molnár Csilla Bernadette örülhetett, aki a tavalyi győztes Karsai Magdolnától vehette át a koronát. Ez alkalommal udvarhölgyeket is választottak, Nyíri Lídia és Magyari Enikő állhatott a frissen megválasztott királynő oldalára.

Az érmelléki farsangi bálokon hagyománnyá vált a aukció is, melyen ezúttal székelyhídi képzőművészek alkotásai és a meghívott vendégek felajánlásai kerültek kalapács alá. Az aukció teljes bevétele 9550 lej lett, melyet a szervezők a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett székelyhídi csoportnak ajánlottak fel.

A rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárult a Fodor Sándor és Bajnok Csaba alkotta zenekar, amely hajnalig szolgáltatta a talpalávalót, az értékes tomboladíjak, valamint a felszolgált ízletes ételek és érmelléki italok is.

 

Fekete Katalin