A csütörtök estét bezáró fergeteges buli olyannyira remekül sikerült, hogy a fesztiválozókat alig lehetett a sátraikba zavarni még éjjel három után sem. Az ébredést azonban nem csupán a fejfájás tette kellemetlenné, hanem a beígért zivatar, amely nem kímélte a fiatalokat. A fesztivál második, pénteki napján heves esőzés következtében a délelőtti programok szüneteltek, illetve későbbre tolódtak.

A délelőtt folyamán, amint az eső kicsit elcsöndesedett, a fehér polót viselő Staff azzal foglalta le magát és a fesztiválozókat, hogy a kevésbé szerencsés, de az elmúlt órákban annál több esőt kapók sátrait és egyéb ingóságait átköltöztették a terület egyik végéből a másikba, ,,beáldozták’’ nekik a kisebbik rendezvénysátrat – Bántó Norbert szavaival élve.

Bihar megye méltán elhíresült és türelmetlenül várt fesztiváljának hivatalos megnyitója 15:30-kor vette kezdetét, és talán a felszólalók pozitív megjegyzései következtében az eső  a délután és az este folyamán nem tért vissza, sőt még a nap is kisütött néhány percre, biztatóan ragyogva be a horizontot a nyári időjárástól kissé eltérően, melegebben öltözött közönség szemei előtt.

A megnyitó beszédeinek sorát Cseke Attila parlamenti képviselő kezdte, aki köszönetet mondott Szabó Ödönnek, az RMDSZ Bihar megyei képviselőjének, akinek a fejéből kipattant a fesztivál ötlete; a Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ) elnökének, Bántó Norbertnek, a rendezvény főszervezőjének, illetve Pocsai Zoltán margittai polgármesternek, aki szívvel-lélekkel támogatta az ötlet megvalósítását. Cseke képviselő úr felhívta továbbá a hallgatóság figyelmét arra, hogy milyen nagyszerű dolog az ilyen jellegű rendezvények megléte, és hogy milyen szerencsések a mai generációk, mert részt vehetnek ezeken.

Őt követte Pocsai Zoltán beszéde, aki mindenekelőtt arra intette a fesztiválozó társaságot, hogy legyenek jók, viselkedjenek jól, és akkor minden rendben lesz. Jó szórakozást kívánt mindenkinek, remélve, hogy mostantól mindben rendben fog működni a hátralevő két napban, és megjegyezte, hogy a megfázás miatt nem kell senkinek aggódnia, mert nála van a legjobb gyógyír a betegség ellen (finom házi pálinka).

Demián Zsolt, a Margittai Ifjak Köré-nek (MIK) elnöke, a fesztivál egyik főszervezője megynugtatta a jelenlevőket, kijelentvén, hogy bár mostanra már nagyon kiültek az arcukra a szervezés fáradtságait tagadhatatlanul tükröző ráncok, semmi olyasmi nem jöhet, amit nem bírnának ki. Kifejezte továbbá köszönetét a VIDIFISZ-nek, amiért Margittát választotta a fesztiválnak otthont adó helyszínül.

A megnyitót Bántó Norbert szavai zárták, aki közölte, hogy bár az időjárás eddig nem kedvezett a programoknak, és ennélfogva sok el is maradt közülük, számítani kell a szervezők részéről olyan bejelentésekre, amelyek az újratervezett versenyekről és játékokról fogják tájékoztatni a vendégeket.

A felszólaló közszereplőkből, de a fesztiválozókból is a pozitív hozzáállás áradt, tudván, hogy az idei rendezvénysorozat jóval nagyobb méreteket öltött, mint a tavalyi: ,,minden megduplázódott’’ – szintén a VIDIFISZ elnökét idézve.

A programok csúszása ellenére a fesztivál valóban kezdetét vette a délután folyamán, elsőként Kun Zsolttal a színpadon, aki a stand up comedy képviselőjeként szórakoztatta a közönséget, amit dartsverseny követett a strand színpada mellett.

A nagyszínpadon 18 órától kezdődtek a programok. Először margittai tánccsoportok előadásait láthatta a kíváncsi közönség. Az első csapat a Smile Girls nevet viselte, akik színes kosztümjeikkel és jól megválasztott zenéjükkel hamar lekötötték a közönség figyelmét. A lánycsapatban több korosztályt is megfigyelhetett a közönség (hat és húszéves tehetséges gyerekek),  akiknek igazán fergeteges bemutatót tartottak,  produkcióik lendülete és tökéletesen kivitelezett mozdulataik minden figyelmet  megköveteltek és megérdemeltek.

A péntek esti koncertek sorát Ana Maria Anița Mihăieș nyitotta, a román X-faktor tavalyi döntőse. A bemelegítést tovább támogatta a magyarországi Fodor Jennifer és a Roxxon, akik rockdalokat adtak elő, külföldi slágerek feldolgozását és saját szerzeményeket egyaránt.

A sötétedéssel egy időben egyre több ember érkezett a nagyszínpad elé, akik együtt énekeltek, tapsoltak és táncoltak DJ Szatmárival és Jucussal. Slágereik között nemigen volt olyan, amelyiket ne ismerte volna a közönség. Az énekesnőnek és csapatának (két táncoslány is kísérte őket) sikerült elérnie, hogy a közönség felszabaduljon és valóban ne törődjön mással, mint dalaik egymást követő sorával.

Az este és talán a teljes nap fő attrakciója a By The Way fiúcsapata volt, akiket, mint mindenhol, Margittán is őrjöngő lányok vártak lázasan. A közönség számban folyamatosan nőtt a fiúk előadása előtt és alatt, akik óriási sikert arattak.  Koncertjük után szakítottak néhány percet arra, hogy lencsevégre kapják őket a rajongók és kiosszanak néhány autogrammot.

A buli újabb DJ partival folytatódott, amely nem maradt el az előző estihez mérten sem.

 

 

 


Írta: Szamos Mariann