Európai uniós támogatásból szabadidőközpontot épít a hegyköz­szentmiklósi stranddal szomszédos öt hektáros területen a Király­hágó­melléki Református Egyházkerület (KREK).

A szentmiklósi fürdő 1991-ben került a helyi református egyház tulajdonába, és azóta minden évben folyamatosan fejlesztették a medence körüli épületeket. A tervek szerint a már meglévő és az új strand kiegészíti egymást, és így még több pihenni vágyót tudnak vonzani a térségbe. Árus Csongor László helyi református lelkipásztor és Salánki Lóránt, a KREK gazdasági vezetője elmondta, hogy olyan fejlesztések történtek, amelyek egyelőre nem lesznek a szomszédos egyházkerületi projektben.

Egymillió euró áll a rendelkezésükre, melyből hideg és termálvizes medencét, két gyermekmedencét és az ezekhez tartozó kiszolgáló épületeket alakítanak ki. A fürdőkomplexum működtetéséből származó jövedelmet az egyházkerület vezetősége a szociális, diakóniai és szórvány gondozási feladatokra szeretné fordítani.

Ha a munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, jövő tavasszal sikerül befejezni a fürdőkomplexumot. A későbbiekben, pályázaton kívüli finanszírozásból a központ wellnessrészlegét szeretnék bővíteni, ugyanakkor ötven személy befogadására alkalmas, saját dézsafürdővel ellátott faházakat és konténerházakat is építenének.


Írta: Ákos Adrienn