Rég voltak utoljára olyan sokan az évekig iskolának otthont adó székelyhídi Stubenberg kastély udvarán, mint augusztus 19-én és 20-án, amikor is a helyi önkormányzat alkalmazottai, valamint a szociális munkások együttesen láttak hozzá az épülethez tartozó park kitakarításához. Az akció apropóját az adta, hogy mikor tavaly augusztusban a székelyhídi önkormányzat aláírta a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal a kastély épületének bérbeadási szerződését, egyúttal ígéretet tett arra is, hogy amiben tud, segít az alapítványnak. Ennek az ígéretnek az eredménye volt a múlt hétvégi takarítás, melynek során tizenkilenc utánfutónyi hulladékot, valamint növényi eredetű szemetet sikerült összegyűjteni és elszállítani a minden székelyhídi számára oly kedves kastély udvaráról és parkjából.

Városunk polgármestere Béres Csaba elmondta, hogy a két nap alatt körülbelül hetven ember dolgozott a kastélypark renbetételén, akiknek ezúton is köszönetet mond a segítségükért. Megköszönte továbbá Kulcsár József helyi vállalkozónak, hogy pénteken ebédet főzött azoknak, akik részt vettek a takarításban, és Nagy Attila székelyhídi lakosnak, hogy traktorával megoldotta az összegyűlt szemét elszállítását. Azt is megtudtuk, hogy a most rendbetett terület már nem sokáig lesz látogatható, hiszen a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak szándékában áll a külső kastélyparkot, vagy ismertebb nevén a Sörkertet lezárni, ennek elkerítése hamarosan el is fog kezdődni.

A takarítási akció eredményes volt nem csak az összegyűlt szemét mennyiségét illetően, hanem a két napig szorgosan takarítók számát nézve is, akik megmutatták, hogy igenis szívükön viselik a kastély sorsát, melyben közülük is sokan tanultak éveken át.

 

Pap Enikő