A korrupció jelentését és fajtáit ismertette meg a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjaival a Nemet mondok a korrupcióra! elnevezésű kezdeményezést népszerűsítő Ér Hangja Egyesület két önkéntese október végén. Több példáról esett szó annak érdekében, hogy a fogalom minél világosabbá és érthetőbbé váljon a tanulók számára. A bevezető elméleti részt interaktív játék követte, melynek célja az előzőleg elmondott információk mélyítése volt. A diákok színes szavazókártyák segítségével kellett eldönteniük, hogy a felolvasott esetekben megvesztegetésről van-e szó, vagy sem? Befejezésként kérdőívet töltöttek ki, melynek eredményeképp megtudhatták, hogy mennyire korrupciót elfogadó állampolgárok. Ezután fényképezkedhettek egy fényképkerettel, melyet az egyesület külön erre az alkalomra készített.

Az önkéntesek az óra keretében pontosan elmondták a diákoknak az Ér Hangja Egyesület felhívásának részleteit, mely szerint korrupcióval kapcsolatos képeket, kisvideókat, plakátokat volt lehetőségük beküldeni. Az elkészült és eljuttatott munkákat díjazták. A múzeum falain megtekinthetőek voltak azok az ötletes plakátok, amelyeket Erdei Noémi és Kovács Jutka tanítónők IV. step by step osztálya, Sinkó Boglárka Cecília és Tóth Denisza Eszter (VII. B), illetve Hajdu Alexandra, Kis Boglárka és Torzs Natália (VIII. C) diákok készítettek.

Az esemény szervezői fontosnak tartják, hogy a mai iskolások, az ifjúság tisztában legyen az olyan káros jelenségekkel, mint amilyen a korrupció, hiszen a tájékoztatás segít a megvesztegetések ellen történő fellépésben.

Az egyesület korrupcióellenes kampányát a Bihar Megyei Projektkezelő és Fejlesztési Igazgatóság (DDIP Bihor) támogatta.


Írta: Vigh Viktória