Sokat segít a címben feltett kérdés megválaszolásában, ha valaki termálvízforrásokban gazdag környéken él – akár Székelyhídon vagy Macedónia fővárosában, Skopjéban, esetleg Mszczonówban, Lengyelországban. Még közelebb lehetett jutni a helyes válaszhoz Massa Maritimában, Olaszországban, ahol a geotermikus energiák hasznosításának tapasztalatiról konferenciát és bemutatót is tartottak. Június 10–11-én a toszkán kisvárosban nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is megtapasztalható volt a termálvíz életet jobbító hatása, és ez esetben nem strandokról vagy élményfürdőkről volt szó. 

A geotermikus projektről aztán kiderült, hogy a föld mélyéről feltörő termálvizet vagy adott esetben termálgőzt, mint energiaforrást kezelik, elektromos áramot fejlesztenek vele, központi fűtési rendszert mûködtetnek a felhasználásával, fóliaházakat fűtenek vele! Ekkor vált bizonyossá, hogy annak idején helyes döntés volt a székelyhídi városvezetés részéről, hogy csatlakozott a projekthez.
Béres Csaba polgármestertől – aki városunkat meghívottként képviselte Olaszországban – megtudtuk, hogy a két nap alatt több információhoz jutott a geotermális energia felhasználásáról, mint eddig bármikor. Rendkívül hasznosnak és tanulságosnak nevezte a konferenciát, melynek tapasztalatait szeretné hasznosítani Székelyhídon és környékén is, a megfelelő szakemberek és a szükséges technológiák bevonásával. Úgy véli, hogy a jövőben is nyomon kell követni a projekt változásait, fejlődését, kapcsolatot kell tartani a konferencián megismert szakemberekkel, partnereket kell találni azon városok között, akik sikeresen használják a geotermális energiát.

 
szcs