A nagy hideggel szemben nem tudta felvenni a versenyt a hőszolgáltató

A 2017-es év hozott a mindennapjainkat befolyásoló meglepetéseket, mind közül legérzékenyebben egyértelműen a mínusz tíz fok alá hosszabb időre lesüllyedt hőmérséklet volt. Nagyjából január ötödikén sújtott le térségünkre némi téli csapadék után a kutyahideg, pontosabban a –10 Celsius-fok körüli hőmérsékleti szelet abból a kontinentális, részben szibériai hideg levegőáradatból, ami a finn fővárosban, Helsinkiben például –22 Celsius-fokra állította a higanyszálakat, a horvát Adrián pedig 180–200 km/órás, 0 Celsius-fokos szelet idézett (a meteorológiai szolgálat adatai szerint).

A hirtelen érkezett, térségünkben évek óta nem tapasztalt fagyos időre adható válaszként mindenki hamar megélezte a baltákat vagy utántöltötte a láncfűrészt, akik azonban geotermális vízzel működő fűtésrendszerrel rendelkeznek, legyintve feljebb tekerték a hőszabályozókat a háztartásokban. Pár nap után azonban ez már nem volt elég. Január 9-én, hétfőn a városban járva-kelve egyre a felháborodás hangjaiba botlottunk. Nem csak a háztartásokban volt ugyanis kellemetlen a hőmérséklet, de a hasonló fűtésrendszerrel rendelkező közintézményekben is. Az óvó- és tanító nénik utolsó pillanatokban vagy azután tudták csak értesíteni a szülőket, hogy a gyermekek egészsége nincs biztonságban, a termekben, helyenként tíz fokot mutatott a hőmérő. Szerkesztőségünkhöz is eljutott több kíváncsi, okfejteni próbáló érdeklődő kérdése, melyeket továbbítottunk a nagyváradi székhelyű Transgex cégnek, amely elméletben és gyakorlatban is szerződött a fogyasztókkal (önkormányzat, iskoláink, magánszemélyek stb.) és ily módon felelős a fűtés szolgáltatását a megfelelő módon elvégezni. Válaszuk a szolgáltatás nem megfelelő működéséért a következőkben olvasható.

Székelyhíd város adminisztratív területén a Transgex összesen hét geotermális szondával rendelkezik. Ezekből hárommal biztosítják a városban élő fogyasztóknak a fűtést. Egy ilyen szonda hozama 15 liter 80° C-s termálvizet jelent másodpercenként. A 2015-ös évben 221 kliens közel 28 ezer köbméter termálvizet használt fel a fűtendő helyiségekben, míg az elmúlt évben összesen 242 fogyasztó élvezte a három szonda működésének előnyeit, elfogyasztva több mint 30 ezer közméter termálvizet. Ezekben az években, 2016 decemberével bezárólag a Transgex cég semmilyen panaszt nem kapott a fogyasztók részéről a fűtésrendszerek működésével kapcsolatban, még úgy sem, hogy 2015 decemberének átlaghőmérséklete alacsonyabb volt a tavalyi decemberünkhöz képest. Ahogyan viszont azt már a cikk elején jeleztem, 2017 teljesen másként alakult. A Transgex statisztikái január hatodikára datálják a jelentős hőmérsékleti változást, amikor a téli átlaghőmérséklet alá mentek a higanyszálak. Ez egész egyszerűen akkora termálvízszükségletet hozott létre, amit a három használt szonda nem tud teljesíteni.

Kérdésünkre, hogy a lakosok mit tehetnek ilyen esetekben, a cég referense, Miron Sferle azt javasolta, hogy első sorban mindenki bizonyosodjon meg róla, hogy fűtésrendszere megfelelő karbantartásban részesül. Időnként ajánlott korszerűsíteni a berendezéseket, periodikusan tisztítani a hőcserélőket, szellőztetni és tisztítani a fűtőtesteket, maximalizálni a hősugárzó felületeket. Továbbá otthonainkat azzal tehetjük biztosan, tartósan melegebbé, ha a termálvízen kívül más kimeríthetetlen vagy megújuló energiaforrások felhasználását iktatjuk be a háztartásunkba vagy ha megfelelő módon szigeteljük házunkat, lakásunkat.

A kapott írásbeli válasz végén említést tesz a referens a már elhíresült és „elszabadult” termálvíz áradatról is, amit az arra járók a D19-es, Magyarországra vezető műúton haladva a közelben elterülő mezőn télen-nyáron gőzölögni látnak. A referens tájékoztatja az érdekelteket, hogy a Transgex már letett egy koncesszióba helyezési kérést az Ásványi Erőforrások Nemzeti Ügynökségéhez (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale – ANRM) a meghibásodott szondát illetően. Ugyanakkor tavaly decemberben már be is szerezték a szükséges új szivattyúberendezést és belátható időn belül közbe fognak lépni a kellő javításokkal a termálvízveszteség leállítása érdekében. Ami pedig a fogyasztók ellátást illeti, már megtörtént az elosztó rendszer hálózatának kiegyensúlyozása az ellátás egységesítésének érdekében.

Szintén a meteorológusok előrejelzései szerint a hidegrázás még legalább január végéig mindennapjaink szerves része marad, addig is figyeljük az újabb Transgex által kiadott nyilatkozatokat és tájékoztatjuk olvasóinkat, nézőinket, hallgatóinkat.


Írta: Bíró Orsolya