Érdekes előadások, bensőséges hangulat a FÜGGŐleges Keresztény Ifjúsági Konferencián

Hatalmas hősrobbanás „rázta meg” Székelyhídat, hiszen itt rendezték meg az idei FÜGGŐleges Keresztény Ifjúsági Konferenciát május 16–18. között. Az évente megrendezendő találkozó mindig más helyszínen és más témákkal várja a fiatalokat egy közös együttlétre, ahol különböző életkérdésekre, miértekre keresik a válaszokat. A rendezvény neve az Istenhez való kötődésre, függőségre utal, de a felekezeti hovatartozás nem jelent akadályt. A CE szövetség szervezésében a környező településekről közel kétszáz, tizennégy-tizenkilenc év közötti fiatal érkezett a helyi református parókiára.

A konferencia idei témáját egy újonnan született szó adta. Hősrobbanás, azaz a hős születése, így a háromnapos rendezvény programjai e téma köré épültek. A kiscsoportos beszélgetések, az imasátor, a műhelyek, szabadidős tevékenységek, a rendelkezésre álló lelkigondozás és az esti dicsőítő koncertek mind azt kutatták, ki a hős, és hogyan válhat azzá egy mai fiatal. A találkozó visszatérő főelőadója ifj. Csomós József volt, a Tiszántúli Református Egyházkerület ifjúsági referense, aki híres lett a humoros és szókimondó kung-fu pandás példázatával. Előadásában egy fiatalok által ismert „hős” példáján keresztül arra hívta fel a figyelmet, hogy Isten úgy akar használni, ahogyan és amilyen vagy, nem akar megváltoztatni, Ő így szeret, így fogad el és használ fel. Nem a spenót, nem a kriptonit tesz tehát szuperhőssé, hanem az engedelmesség. Ilyen hős volt a találkozót előkészítő, közel harminc fiatal, akik közül Hamburgból és az Egyesült Államokból is érkeztek. Volt olyan résztvevőnk, aki már nem fért be a korhatárba, és nagyon szomorú volt, hogy nem jöhet. Szinte ugrált örömében, amikor elhívtam, hogy fotózzon az alkalmon – mesélte Adorján Zsuzsi, a találkozó főszervezője.

Csak megváltozott életek tudnak másokat megváltoztatni – ezt nemcsak a főelőadó, hanem a Függőleges csapata is hiszi, ezért is adtak módot a felszabadult ünneplés mellett a bizonyságtételeknek is: bűnözésből, gyógyszerfüggőségből és a pénz és csillogás világából megtért emberek vallottak arról, hogyan talált rájuk a hős, aki engedelmeskedett Istennek a golgotai kereszten.

A Függőleges utolsó napján tartott záró istentiszteleten Mikló István-Boldizsár jákóhodosi lelkipásztor vezette be a helyi gyülekezetet a hősök világába.

Végül néhány névtelen, de személyes visszajelzéssel szeretnénk megköszönni a szervezőknek, a befogadóknak és a támogatóknak, hogy megteremtették a lehetőséget a „hősnevelésre”:

A székelyhídi FÜGGŐleges konferencia nagyon áldásos volt számomra. Remekül meg volt szervezve, az előadás érdekes volt, üzenetben gazdag; a műhelyek során tisztázódhattak olyan kérdések, amelyek talán már régóta feszengtek a résztvevőkben. Ezek a beszélgetések értékes, hasznos beszélgetéseknek bizonyultak. A szabadidős programok segítségével testünket is megmozgathattuk a sok agytorna után. Ezen a hétvégén megismerhettem »hősöket«, és találkozhattam a Hőssel. Az idei FÜGGŐleges is egy áldásokban gazdag konferencia volt.”

Szerintem nagyon áldásos alkalom volt, nem voltak nagyon sokan, viszont ez szerintem családiasabbá tette a hangulatot.”

A szervezők kordában tudták tartani az egész rendezvényt, minden szépen ment, csúszások nélkül, időben. Hálás vagyok, hogy én is ott lehettem.”

Aki esetleg Függőleges-függőségben szenvedne, az figyelje a www.fuggoleges.ro oldalt, az újabb hírekért rendezvényekről, nyári táborokról.


Írta: Péter Emese