Őrök és a járőrszolgálat felügyelik a székelyhídi szőlőhegyet

Ezentúl három őr figyeli magaslesekről a székelyhídi szőlőhegyet, ugyanakkor naponta többször járőröznek a területen – ebben állapodtak meg a szőlősgazdák augusztus 7-i, helyszíni tanácskozásukon.
A 62 szőlőfölddel rendelkező gazda közül 25 vett részt a megbeszélésen, illetve jelen volt Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere is.

Több vitapont közül a legnagyobb fejtörést a szőlőhegy őrzésének kérdése jelentette a résztvevőknek. Hosszas vita és elégedetlenkedés után a következőkben sikerült megállapodniuk: három őr reggel 6 órától este 21.30-ig magaslesekről figyeli majd a hegyet, ezért fejenként havi 900 lej juttatást kapnak, mely összeget a szőlősgazdák gyűjtik össze, annak függvényében, hogy ki mekkora földterület tulajdonosa. Emellett a polgármester ígéretet tett arra, hogy a tőle telhető minden fajta segítséget biztosít a lopások elkerülésére, ezért a nemrégiben alakult járőrszolgálat is naponta többször gépkocsin átfésüli a szőlőhegyet.
Abban az esetben, ha a hegyen tartózkodó őrök egyike tolvajt észlel, walkie-talkie-n üzenhet társainak, majd előbb szóban figyelmeztetheti a tolvajt, ezt követően pedig értesíti a járőrszolgálatot és a rendőrséget is.

 
M. E.