Hasznosi Sándor székelyhídi szőlősgazdával arról beszélgetünk, hogy a XXI. századi Székelyhídon milyen nehézségekkel jár a szőlőtermesztés.

Ezt a munkát elsősorban szeretni kell, aki nem szereti, úgysem halad előre vele. Megérni megéri, csak rengeteg gond, probléma van, amivel szembekerül az ember a munkálatok, karbantartás során. Nálunk most a legnagyobb gondot a megőrzés jelenti. Éveken keresztül telepítettünk azt, jöttek és kihúzgálták, egy évig ott volt, aztán meg ellopták. Elviszik magát a kis fiatal tőkét is. Télen elviszik a drótot, betoncölöpöket is, tavasszal kihúzgálják a tőkéket, nyáron viszik a termést. A tavalyi évben nagyon jól meg volt oldva a megőrzés a rendőrség és a polgármesteri hivatal segítségével. Talán tavaly volt az egyik olyan esztendő, amiben a legjobban meg volt védve a szőlőhegy, egészen a betakarításig.

 

 

– Mikor kapta vissza a szőlőterületet, amelyet a kommunizmusban elvettek Öntől?

 

 

– 1990-ben kaptam vissza a területet.

 

 

– Hol található és mekkora az a szőlőterület, amivel Ön most rendelkezik?

 

 

– Cservölgyön, egy hektár 20 ár, amiből 30 ár a testvérem tulajdona. Ez egy darabban van, közösen műveljük meg a szőlőt.

 

 

– Hol kapta vissza a területet?

 

 

– Pontosan ott kaptam vissza, ahol volt. Előtte volt egy kis part, az nem rombolták le a kommunizmus idején és pontosan azon a helyen kaptam vissza. Ez a terület, az édesapám szülei és az édesanyám szülei területe pont egymás mellett volt, és mind a két részről egybevettük a mind a két részről a két parcellát.

 

 

– Mennyi bort termel Ön egy évben?

 

 

– 20 hektolitert évente. Csak fehér bort. Az idén 30 hektoliter volt. Sok munka van vele, de van hálaistennek.

 

 

– Mit lehetne ön szerint tenni, hogy a hagyományos szőlőtermesztest megőrizzük, továbbadjuk?

 

 

– Elsősorban a biztonság az, ami nagyon fontos, ez sajnos Székelyhidon alig van. Ha leteszek valamit valahova, találjam meg holnap, holnapután is. Azt nem lehet, amit a romák  egy része művel. Vannak köztünk nagyon ügyes, dolgos emberek, de vannak, akik direkt azért is… Nekem ott volt három diófám, nehogy levágta volna tőből, hanem egy olyan 60–70 cm magasságban levágták. Egy fát nem lehet elültetni, mert ha egyik évben megmarad, másik évben biztos kivágják vagy valamilyen formában eltűnik, ha nem tudja kivenni, letöri.

 

 

– Hogyan értékeli a polgármesteri hivatal és a rendőrség erőfeszítéseit, amit a szőlőhegy őrzésért tett?

 

 

– Ezt a megoldást értékelem. Mint már mondtam, a termés mennyiségén is látszott, hogy őrizték. Már több alkalommal meg is köszöntük gyűléseken a munkát, aminek nagyon látszott az eredménye, a hegyen minden szőlősgazda meg volt elégedve. Csak úgy gondolom, hogy folytatni kellene, az őrséget ki kellene egész évre terjesztni, nemcsak a betakarítás időszakában. Jó lenne, ha folyamatos tudna lenni a megőrzés.

 

 

kérdezett: Aszalós Tímea