Roma napközinek helyet adó épület alapkövét tették le tavaly november végén Székelyhídon. A város oktatási intézményrendszerének újabb épületét az ötéves Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében fogják felépíteni.

A november végi, télies, hideg időben a napközi majdani területén egy asztal köré gyűlve írták alá a különböző intézmények elöljárói a szükséges okmányokat, majd sorra osztották meg gondolataikat a megjelentekkel, akik főként a helyi városvezetés és a roma közösség vezetői, tagjai voltak.

Az óvodafejlesztési program összehangolásáért felelős miniszteri biztos, dr. Grezsa István, a roma közösségek Magyarországi határokon túlra terjedő nemzetpolitikájában elfoglalt helyéről alkotott minisztériumi álláspontot tolmácsolta. E szerint „a magyar ajkú külhoni cigányság, az a magyar nemzet elidegeníthetetlen részét képezi, és éppen ezért a magyar nemzetpolitikában ugyanolyan fontos csoportokról, emberekről beszélünk, mint bármelyik magyar közösség nemcsak a Kárpát-medencében, hanem szerte a világon”.

A miniszteri biztos mellett jelen volt Szabó Ödön és Cseke Attila RMDSZ-es képviselő-, illetve szenátorjelölt is. Utóbbi kifejtette, milyen fontos üzenete van a külvilág számára annak, hogy ez az alapkőletétel megtörtént, és hogy ennek nyomán egy újabb napközi épülhet a helyi városvezetés, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és a magyar kormány együttműködésében.

A majdani napközinek azonban nem csak a politikum örülhet. Sokkal fontosabb a helyi közösségi vezetők, illetve a gyerekeket oktató és nevelő pedagógusok érintettsége, hiszen hosszú távon ők lesznek a tanépület haszonélvezői és őrzői.

Székelyhíd Felsőváros elnevezésű negyedében található a város egyik roma telepe, ahol a baptista egyház sokéves munkájának gyümölcseként a roma közösségnek épített templom alagsorában tizenhét éve működik napközi rendszerű, eredményes oktatás a gyerekek számára. A hely azonban egyre szűkösebbnek bizonyul, több teremre volna szükség. Amint azt a közösséget szolgáló pedagógusok, Szecsánszki Mónika és Ulici Diana elmondták, a húsz-húsz fős óvodai csoportok megléte és működése az elemi osztályba kerülő diákokon érezhető, az óvodai oktatás lelki és szellemi fejlődésük nagyon fontos alapja, amelyre a tanítónők később építhetnek a további fejlesztéshez.

Az alapkő letétele előtt mondott beszédek sorában elhangzott, hogy az óvodafejlesztési program egyelőre kevés cigány közösségek kiszolgáló oktatási épületet tudott létrehozni. Az, hogy Székelyhídon, Erdélyben ez megvalósulhat, az az építtető-beruházó RMPSZ bátorságának köszönhető. A szövetség képviseletében Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes kifejtette, a helyszínválasztást a nagy létszámú roma közösség jelenléte és a már meglévő oktatási infrastruktúra korszerűtlensége, elégtelen mérete indokolta.

Az ünnepi gondolatok elhangzása után az elöljárók együtt helyezték el és fedték be a hivatalos iratokat, alaprajzokat és gyermekrajzokat tartalmazó időkapszulát. A roma napközi megvalósítása azt jelenti, hogy rövid időn belül kellő nagyságú és felszereltségű tantermek, elegendő mellékhelyiség, illetve a napközis rendszerhez szükséges hálótermek és étkezők várják majd a gyerekeket, hogy méltó körülmények között tehessék meg első lépéseiket az oktatásban a jövő felé.


Írta: Bíró Orsolya