Székelyhíd város egyik legígéretesebbnek mutatkozó beruházásáról, a Csokalyon megvalósulandó üvegházkomplexum és feldolgozó üzemről kérdeztük városunk alpolgármesterét, Csuka Józsefet.

 

– Mikor kezdődtek el a csokalyi telephelyen a munkálatok?
– Az egész komplexum összesen 64 hektáros területen fog megvalósulni, melyből 50 hektáron kinti termesztés fog folyni, a fennmaradó 14 hektáron 9 hektár üvegház, valamint konzervgyár és hűtőház fog épülni. A munkálatok körülbelül két hónapja kezdődtek el, egyelőre talajgyalulás történt a teljes beépítendő területen, valamint a főútvonal és a kilenc üvegház közötti út megalapozása, kiépítése a legfontosabb azért, hogy az ősz és a hideg beálltával se kelljen leállni a munkálatokkal.

 
– Mennyi munkaerőre lesz szükség az egész komplexumban?
– A teljes beinduláskor körülbelül kétszáz munkahely fog létesülni, melyek között kertészeti munkatársak, traktor- és gépkocsivezetők, karbantartók és kisegítő személyzeti állások lesznek.

 
– Hogyan fog zajlani a termelés a csokalyi üvegházkomplexumban és konzervgyárban?
– A legmodernebb holland technológiával lesz felszerelve az egész gyár és üvegházkomplexum. Számítógépes vezérléssel fogják szabályozni és ellenõrizni a termesztést és a termelést egyaránt, megfelelve a korszerű higiéniai szabályoknak.

 
– Mikorra várható az első szakasz beindítása?
– Ha minden a terv szerint halad, és a tél folyamán is tudjuk folytatni a munkálatokat, akkor 2013 tavaszán elkezdődhet a termelés a csokalyi üvegházban és konzervgyárban.

 
Fekete Katalin