A negyedik Érmelléki és Bihar Megyei Gazda­napot szervezték meg Székelyhídon május 10-én. A megnyitó után a látogatók vásárolhattak a helyi és környékbeli gazdák kiállított termékeiből, a városközpontban felállított sátorban különböző mezőgazdasági gépeket, eszközöket is megnézhettek, kipróbálhattak a sátor melletti standoknál. A gazdanap keretében rendezték meg az üzletember-találkozót a múzeum nagytermében.

Sárközi Zoltán, a Közép-Európai Gazdaság­fejlesz­tési Hálózat Nonprofit Kft. nagyváradi regionális irodavezetőjének bevezetője után Béres Csaba polgármester köszöntötte a megjelenteket és kiemelte a kapcsolatépítés, a kapcsolattartás, a tapasztalatcsere és a fejlődésre való nyitottság fontosságát.

Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke  megköszönte a szervezői munkát, mely által élő maradhat a kapcsolat a gazdák és a szakemberek, valamint a vásárlók között. Beszélt az elmúlt időszakra vonatkozó RMDSZ-tevékenységről, mely pozitív módon befolyásolta a lakosok és a magyar gazdák munkáját, életét is. Beszélt a méhészeket érintő törvényről, a földtulajdon kérdéséről, illetve a beltelkek telekkönyvezése határidejének eltörléséről szóló rendeletről.

Bátorította a gazdákat, hogy forduljanak a településeken tevékenykedő falugazdászokhoz és éljenek a pályázati lehetőségekkel. Záró gondolatként arra buzdította a hallgatóságot, hogy május 26-án mindenki éljen választói jogával és menjen el szavazni, mert csak egymást támogatva tudunk fejlődést elérni.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta a gazdáknak, hogy a nemrégiben Budapesten tartott tanácskozáson  az anyaország ismét biztosította a határon túli gazdákat a támogatásáról és hogy a jövő évi gazdaságfejlesztési program költségvetésében helye lesz a Partiumot érintő fejlesztéseknek is.

Az RMDSZ tevékenységének pozitív megvalósításai közül megemlítette a megyei önkormányzat által Székelyhídon és Paptamásiban létesülő ipari parkokat, melyek a szükséges engedélyeket és minősítést már megkapták és már várják azon vállalkozók jelentkezését, akik helyet szeretnének bérelni az ipari parkokban.

Skapinyecz Péter, a CED Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője beszámolt arról, hogy kitartó munkájuk elérte egyik célkitűzését, kereskedőházból teljesen önálló céggé váltak. Beszélt a Székelyföldön már beindult, a Pro Economica Alapítvány által kiírt pályázatok folyamatáról és elmondta, hogy amint a Partiumra vonatkozó kiírás megszületik, visszatérnek hozzánk és minden szükséges segítséget megadnak a helyi gazdáknak, hogy ők is sikeresen pályázhassanak.

Dr. Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Bihar megyei szervezetének elnöke is köszöntötte a megjelenteket, személyesen bemutatta a falugazdászokat és buzdította a gazdákat, hogy forduljanak hozzájuk bizalommal. Elmondta, több mint 1000 pályázatra számítanak a Partiumra vonatkozó kiírásban és azt javasolta a gazdáknak, hogy álljanak készen, informálódjanak és a megfelelő pillanatban legyenek az elsők között a pályázatok leadásakor. Felhívta a figyelmet a kapcsolatépítés fontosságára is, melyre az üzletember-találkozó is nagyszerű alkalmat nyújthat, mert „a mában építjük a jövőt”.

A program szakmai előadásokkal folytatódott, a meghívott előadók bemutatták tevékenységüket, termékeiket, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a nap.

A rendezvényt a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Non­profit Kft. nagyváradi regionális irodája és Székelyhíd város önkormányzata szervezte.

Büszkék vagyunk, hogy Székelyhíd ismét egy ilyen fontos és sikeres eseménynek adott otthont.


Írta: Füzesi Mónika