A III. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanap június 16-án, szombaton zajlott: a szakmai kiállítást és vásárt a Székelyhíd központjában felállított rendezvénysátorban, a több mint kétszáz érdeklődőt megmozgató konferenciát pedig a helyi múzeum központi termében tartották.

A gazdanapot a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) nagyváradi regionális irodájának kezdeményezésére és szervezésében, Székelyhíd önkormányzatával, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) és az RMDSZ Bihar megyei szervezeteivel közösen rendezték meg.

A kiállítás és a vásár hivatalos megnyitóját követően Sárközi Zoltán, a MNKH nagyváradi regionális irodájának vezetője és Béres Csaba polgármester köszöntötte a konferencia részvevőit. Az elöljáró a gazdanap és vásár célját elsősorban a tájékoztatásban, a Bihar megyei gazdasági élet szereplőinek információ- és tapasztalatcseréjében nevezte meg.

Telegdi Andrea, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának külgazdasági attaséja (képünkön) – aki először járt Székelyhídon – a magyar–magyar kapcsolatok fontosságáról beszélt köszöntőjében, a magyar kormány az utóbbi években tanúsított határon túli támogatását emelte ki beszédében.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke a fiatal gazdák képzésének fontosságát hangsúlyozta.

A köszöntők sorát Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, valamint Cseke Attila szenátor és Szabó Ödön képviselő zárta. Az RMDSZ-es politikusok a mezőgazdaság megyei fejlődésének látható jeleiről és a Partium, mint a közeljövő agrárprojektjeinek célrégiójáról beszéltek. Nagy Miklós, az RMGE elnöke a szakmai konferencia szükségességével és hasznosságával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Hiszem, hogy amiről ma beszélünk, holnap megvalósul.”

Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-Európai Kereske­delem­fej­­lesztési Hálózat Kft. igazgatója, Nicolae Hodişan, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Felügyelőség (DA) igazgatója, valamint a Mező­gaz­da­sági és Kifizetési Ügynökség (APIA) részéről Ciprian Novac zárta a köszöntőbeszédek sorát.

A szakmai előadásokat Kozma Mónika, a marosvásárhelyi PRO Economica Ala­pítvány ügyvezető igazgatója (képünkön), Pignicz­ki Zoltán (Mumgép Kft.), Gubacsi Melinda (Omik­ron Kft.), Kókai Balázs (Huniper Kft.), Kötél Tamás (Wern­her Kft.), Sallay Viktó­ria (Umwelt Kft. és Ko­máromigép Kft) és Ladányi Péter (Da­misol Kft.) tartották meg. Ezekben a különböző szervezetek  pályázatairól, tevékenységéről, az érmelléki gazdáknak nyújtott lehetőségekről tájékoztatták a több mint kétszáz fős  közönséget.

Az előadásokat üzletember-találkozó zárta.

 

 


Írta: Szamos Mariann