Összegyűltek a térség gazdasági életének képviselői

Szőlészet, borászat, gyümölcstermesztés és pálinkafőzés a Partiumban volt az idei témája az Érmelléki és Bihar megyei augusztus végi gazdanapnak. A termékkiállítással és üzletember-találkozóval egybekötött rendezvényt hatodik alkalommal szervezték meg Székelyhídon.

A gazdanapon a térség gazdasági életének szereplői találkozhattak egymással, és megismerkedhettek a mezőgazdaságban használatos legújabb technológiákkal. A több száz gazdát vonzó programsorozat a termékkiállítással egybekötött vásár megnyitójával kezdődött a város központjában, melyen a helyi és környékbeli termelők mutatták be és népszerűsítették árucikkeiket.

„Mikor együtt vagyunk, tudunk beszélgetni, tudunk álmodni, tudunk terveket szőni, meg tudjuk beszélni az új kihívásokat, fel tudunk ezekre készülni. Meg tudjuk mutatni azokat az új technológiákat, gépeket, amik megjelennek a piacon, hogy a vidéken élők, a mezőgazdasággal foglalkozók is versenyképesek legyenek”fejtette ki dr. Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Bihar megyei szervezetének elnöke.

A program a művelődési házban folytatódott, ahol a szervezők nevében Béres Csaba polgármester, dr. Nagy Miklós, valamint Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő köszöntötte az egybegyűlteket.

Béres Csaba, székelyhíd polgármestere

Kiemelték a programsorozat fontosságát, hiszen a már hagyományosnak mondható találkozó kiváló lehetőséget nyújt a tapasztalatcserére, a termelők és fogyasztók kapcsolatának erősítésére. Béres Csaba elmondta: jól bizonyítja a mezőgazdaság jelentőségét, hogy amikor a világjárvány miatt gyakorlatilag mindenki  leállt, az ipari létesítmények többsége bezárt, a gazdák akkor is dolgoztak, kijártak a földekre, végezték a mindennapi teendőiket. Ugyanakkor a szívükön viselik, hogy minél egészségesebb termékeket állítsanak elő a legoptimálisabb körülmények közt, ezért rendkívül fontos számukra, hogy folyamatosan képezhessék magukat, megismerkedhessenek a legmodernebb, legköltséghatékonyabb technológiákkal.

A köszöntőbeszédek után szakmai előadások következtek. Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium RMDSZ-es államtitkára a legújabb pályázati lehetőségeket ismertette.

Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő

Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a világjárvány utáni gazdasági helyreállításról, a 2023 utáni közös agrárpolitikáról, valamint az Európai Bizottság Irány az 55 százalék elnevezésű programjáról számolt be a gazdáknak.

Skapinyecz Péter, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője közölte: „A romániai lehetőségeket bemutattuk, a magyarországi szándékokat részleteztük a helyi gazdáknak. Remélem, hogy ők is leszűrték belőle maguknak a lényeges információkat, és úgy tervezik a jövőjüket, hogy ezáltal a helyi közösség is felvirágozzon.”

A rendezvényen több mezőgazdasági gépet forgalmazó cég is lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa legújabb termékeit, amelyekkel a gazdák vállalkozásaikat versenyképessé és hatékonyabbá tudják tenni.

A rendezvényen köszönetet mondtak azoknak a Bihar megyei gazdáknak, akik csatlakoztak a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programhoz. A gazdák búzaadományaiból összegyűlt lisztből több tucat szociális intézmény, idősotthon és hátrányos helyzetű magyar gyermekeket segítő intézmény részesült.

A nagy sikerű programsorozatot a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. nagyváradi regionális irodája, a RMGE Bihar megyei szervezete, valamint Székelyhíd helyhatósága szervezte.


Írta: Ér hangja