Az Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot is a Székelyhídon megrendezett ötödik karácsonyi vásár keretében tartották meg. A december 19-ére hirdetett konferenciára több, mint kétszáz Bihar és Hajdú-Bihar megyei gazda regisztrált, hogy első kézből juthasson fontos információkhoz.

Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd az ötletgazda Szabó Ödön parlamenti képviselő ismertette a rendezvény céljait, az ezzel kapcsolatos jövőbeni terveket. A szervezők nevében dr. Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke szólt az egybegyűltekhez.
Szabó Ödön képviselő jól kigondolt, több pontba szedett programjavaslattal állt a megjelent gazdák elé. Véleménye szerint elsődleges cél az érmelléki tájegység brandjének létrehozása kell legyen a székelyföldi termék mintára. Ennek érdekében felméréseket kell készíteni azokról a potenciális termelőkről, akik az Érmellék brandhez való csatlakozási feltételnek megfelelnek. Nagyon fontos egy jól megjelenített piac kialakítása, felkutatása, termékbemutatók szervezése, hogy az érdeklődő közönség megismerhesse az Érmellék termékeit. Cél az is, hogy a tájegység üzleteiben akár egy külön polcon találhassák a vásárlók az első kézből származó érmelléki termékeket. Nagyobb városokban jövőbeni megvalósítás lehet, kizárólag érmelléki termékeket forgalmazó kereskedelmi egységek létrehozása. A konferencián szóba került az értékesítés online rendszerének kiépítése is.

Ahhoz, hogy mindez minél hamarabb megvalósulhasson, szükséges a minőségi érmelléki termék, egy osztatlan gazdatársadalom, megbízható kereskedelmi cégek, önkormányzatok és a közösséget képviselő politikum nagymértékű összehangolása – mondta a képviselő.

A gazdakonferencián tizenkét neves előadó szólalt fel, mindenki saját munkaterületének szakavatott képviselőjeként. Szó esett többek között a vidéki vállalkozások infrastrukturális fejlesztésekről, a területalapú támogatásokról, az érmelléki védjegy kialakításának fontosságáról, a tájegységi termék létrehozásáról, a magyar nemzeti kereskedőház szerepéről, a biogazdaságról, a szövetkezetekről, a gabonák és takarmányok korszerű tárolási módszereiről és az érmelléki értéktár létrehozásáról.

Minden szegletből érkezett adomány
A gazdanapot megelőzően a gazdasszonyok adományoztak, mégpedig lekvár és finom befőtt formájában, melyek Bihar megye gyermek- és öregotthon lakóinak okoznak majd édes perceket.
Az ínycsiklandó felajánlásokat zsűri is bírálta, melynek eredményeként a lekvárok között a bályoki Daróczi Judit csipkebogyó-, illetve a székelyhídi Tatai Gizella baracklekvárja lett az első. A befőttek közül a szalárdi Veres Margit barack- és a székelyhídi Hevesi Magdolna meggykompótja ítéltetett a legfinomabbnak. Különdíjak is gazdára találtak mégpedig, az érkörtvélyesi Tóth Tünde zöldparadicsom-lekvárjával, s falubelije Erdei Imre pedig sárgadinnyelekvárjával nyűgözte le a zsűrit. A legszebb küllemű lekvár készítője a hegyközszentmiklósi Tolvaj Ella volt. A díjátadást követően a több, mint kétszáz gazda az expó megnyitóján vehetett részt, ahol Szabó Ödön képviselő, Béres Csaba polgármester és Nagy Miklós elnök úr bozótnyíró ollóval vágták át a jelképes szalagot (képünkön).

1

A tisztelt gazdatársadalom szemügyre vehette a legújabb mezőgazdasági gépcsodákat, de az asztalsorokon élelmiszerek és dísztárgyak gazdag választéka is kínálkozott. Kolbász, szalonna, különféle sajtok, tészták, sokféle méz, levendulatermékek és természetesen érmelléki bor és pálinka is volt a terítéken. Ki-ki kedvére kóstolgathatott és persze vásárolgathatott az árusoktól.

A mezőgazdászok búzát adományoztak
A nap jótékonysági jellege nem merült ki a szeretet ízeiből, a szervezők érmelléki gazdák búzaadományait várták, melyekből kenyeret süttetnek az idős- és gyermekotthonok lakóinak. A gazdanapon 220 zsák, összesen 10 900 kg búza gyűlt össze a városközpontban felállított sátorba.A meghívott vendégek és az árusok a szervezők jóvoltából ebédben részesültek, s kora délutántól estig a székelyhídi vásár nagyszínpadán kulturális hagyományőrző előadások váltották egymást.

Szőcs Lőrincz kíséretében énekelt Molnár Júlia, a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának színművésznője, felléptek a Betlehemi Csillagok, a székelyhídi néptánccsoport, a Szentjobbi Hagyományőrző Népdalkör, a micskei Görböc és a Margittai Gyöngyvetők Néptáncegyüttes, valamint a Szalacsi Örökzöld Asszonykórus és az Érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes is.

Az Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapon értékes információk cseréltek gazdát, felsorakoztak gasztronómiai kincseink, sok szív megnyílt az adakozás útján rászorulókon segítve a szeretet ízeivel, így hát természetes, hogy megszületett az elhatározás, miszerint lesz folytatás az elkövetkezendőkben.


Írta: Fekete Katalin