Székelyhídon tizenhatodik alkalommal szervezték meg az Érmelléki borversenyt a székelyhídi polgármesteri hivatal, a helyi RMDSZ és a városi szőlősgazdák február 27-én, szombaton. E tizenhat év alatt a rendezvény nemzetközivé nőtte ki magát mind a zsűri, mind a benevezett borok tekintetében.A rendezvényt Sarkadi Zsolt alprefektus és Gavrucza Tibor református lelkész nyitották meg. A megnyitót követően a héttagú zsűri elkezdhette az aznap délelőtt benevezett borok kóstolgatását és a pontozást. Húsz település hatvanhét borászának 131 kiváló nedűje versengett a legjobb helyezésekért.Fehér-száraz kategóriában 65, fehér aromás kategóriában 24 és vörös kategóriában pedig 42 bort neveztek be a gazdák.A bizottság tagjai – dr. Dorin Popa egyetemi előadótanár és Gulyás Ferenc borminősítő szakember, mint társelnökök, illetve Szoboszlai Hilda, Szoboszlai Csaba, Kelemen Ferenc, Szász József és Pakó István borszakértők – első ízben a fehérborokat, majd a vörösborokat értékelték. A zsűri társelnökei elismerően nyilatkoztak a benevezett borokról, örömüket fejezték ki, hogy az Érmelléken szakértő szőlészek és borászok művelik a szőlőhegyeket és készítik a ma is méltán híres boraikat.A rendezvényen népművészeti kiállítás, borászati könyvek vására, muzsika, tombolasorsolás, finom ételek, italok várták a vendégeket.

 

Itt jegyezzük meg, hogy a borversenyt megtisztelte jelenlétével Lakatos Péter parlamenti képviselő, Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Dérer Ferenc újságíró, Oláh Sándor és Kiss Sándor Elek tanácsosok, magyarországi és környékbeli polgármestere is.A tombolasorsoláson egy 120 literes hordót, ezenkívül borászati szakeszközöket (inast, puttonyt) és egy Gavrucza Tibor által felajánlott akvarellfestményt nyerhettek a tombolavásárlók. A eredményhirdetés után zenes vacsorával folytathatták a résztvevők az ünneplést. Magyari Attila, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, köszöni szépen a segítséget mindenkinek, aki hozzájárult az Érmelléki borverseny sikeres kivitelezéséhez.

 

A székelyhídi nyertesek
Száraz-fehér kategóriában– Aranyfokozatban részesült: Hasznosi Sándor, Murgui Zoltán, Kiss László

Fehér-aromás kategóriában:– Aranyfokozatban részesült Czapp Árpád, Berecki Károly, Kovács Lajos

Vörös kategóriában:– Aranyfokozatban részesült: Czapp Árpád

– Ezüstfokozatban részesült: Murgui Gabriella

– Bronzfokozatban részesült: Szabó Zsolt

A nyertes borászok oklevelek mellett emlékplakettet is átvehettek, amelyet Csorján Dezső székelyhídi képzőművész készített.

 

Aszalós Tímea