Újra birtokba vették a diákok és tanárok az osztálytermeket

Szeptember 13-án megszólaltak az iskolák hívogató csengői az új tanév kezdetén a székelyhídi Petőfi Sándor-líceum, illetve a csokalyi, érköbölkúti, érolaszi, hegyközszentmikósi, nagykágyai tanintézmények diákjai és tanárai számára.

Sokaknak tűnhetett úgy azon a reggelen, hogy ez a székelyhídi évnyitó is úgy jár majd, mint a szürke szamár a mondásból, amelyik eltűnt a ködben. Az időjárás végül megkegyelmezett a tanévkezdésnek, így mindenki megcsodálhatta a Petőfi  Sándor Elméleti Líceum mosolygó szemű elsőseit, amint birtokukba vették az iskolaudvart.

 

 

A régi-új aligazgatók és az új tanerők bemutatása után következő szívmelengető megnyító beszédek „enyhítették” valamelyest a hideg őszies időjárást. Hegyesi Viktor igazgató és a két aligazgató köszöntő beszédét követően szót kaptak a díszvendégek, Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, Lakatos Péter RMDSZ-képviselő, valamint Gavrucza Tibor református lelkész.

 

 

 

 

 

Lakatos Péter a diákokat olyan sofőrökhöz hasonlította, akik hosszú göröngyös utat kell megtegyenek a célig, amely mellett a pedagógusok és szülők állnak, hogy megmutassák a helyes irányt, felmutassák a zöld és piros jelzést. Gavrucza Tibor a csend zenéjét felidézve szólította meg a már türelmetlenül mocorgó diákokat. Szavait többek közt a jelen levő pedagógusokhoz és szülőkhöz intézte, akik a nevelés erős bástyáiként kell példát mutassanak az ebben a zűrzavaros, modern világban felcseperedő generációnak. Amint említette, a csend hangja a tisztelet előszobája, a kultúra magas lépcsőfoka. Ha meg tudjuk hallani a csendet, meg tudjuk hallgatni egymást a mindennapi rohanásban.
A megnyitó végén Hegyesi Viktor igazgató keserű szájízzel említette meg a román televízióban megjelent riportfilmet, mely a létavértesi középiskolát „dicsőítette” és azt taglalta, hogy egyre több székélyhídi diák iratkozik át a magyarországi település tanintézményeibe a jobb felszereltség és körülmények okán. Elmondta, hogy bár Érmelléken az agyonreklámozott uszásoktatással még nem rendelkezünk, de kiváló pedagógusokban, jól felszerelt tantermekben és munkakedvben nem szenvedünk hiányt.
Az ünnepség végére a Nap is küldött üdvözletül néhány halvány őszi sugarat a vidám, kicsit csintalan iskolásoknak.

 

 

Ványa Blanka