A Bihar megyei magyar iskolák első alkalommal megrendezett tanévnyitója ünnepi istentisztelettel kezdődött szeptember 13-án a hegyközszentmiklósi református templomban. Árus Csongor László helyi lelkész igehirdetése után a Szózat hangzott el a jelenlévőktől.

A köszöntőbeszédek sorát Mocsár László, az eseményt társszervező Partiumi Oktatásért Egyesület elnöke kezdte, aki ismertette az egyesület megalakulásának céljait. Elmondta, hogy a  kisvárosok, falvak iskolái teljesen más problémákkal szembesülnek. Ezeknek az iskoláknak a tanulóit, pedagógusait támogatná ez az egyesület. Kéry Hajnal, a másik társszervező, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) Bihar megyei területi szervezetének elnöke beszédében rámutatott az oktatás fizikai jelenléttel történő hatékonyságára  és arra buzdította kollégáit, hogy őrizzék meg optimizmusukat. Beszédét a következő verssorokkal zárta:
„Vezesd őket, utat ne tévessz,
S magadhoz mindig hű maradj,
Mert élen állsz, és messze látszol,
Sose feledd: példa vagy!”

Ezután a Magyar Középiskolások Egyeztető Tanácsát (MAKET) képviselő Gotha Tamás, majd az Oktatási és Kutatási Minisztérium részéről Kovács Zoltán Zsolt, a kisebbségi államtitkárság kabinetvezetője köszöntötte a jelenlévőket és tolmácsolta Kovács Irén államtitkár asszony tanévnyitó üzenetét. Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, a képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke a tanévkezdés nehézségeiről beszélt. Új helyzet ez mindenkinek, gyereknek és pedagógusnak egyaránt. Véleménye szerint akkor van jövőnk, ha nemcsak panasszal élünk nap mint nap. A sok nehézség ellenére ne a panasszal foglalkozzunk, hanem találjunk megoldást. Mennyi mindent veszíthetünk, ha nem becsüljük azt, amink van. Felhívta a figyelmet a belső szolidaritás szükségességére. Kérjünk, adjunk és figyeljünk egymásra. Beszédét egy jókívánsággal zárta: úgy fejezzük be ezt a tanévet, ahogy szerettük volna elkezdeni. Dr. Maior Enikő, a  Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektorhelyettese dr. Pálfi József rektor üdvözlő szavait és jókívánságait hozta.

A Rákóczi Szövetség képviseletében Petrovay László, a magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgató szólt a jelenlévőkhöz. Örömmel nyugtázta, hogy Bihar megyében számítanak a Rákóczi Szövetségre. Kéry Hajnal elnök asszonnyal 2012 óta dolgoznak  együtt azon, hogy Bihar megyében minél több magyar család magyar iskolát válasszon a gyermekének.

A köszöntőbeszédek sorát Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere zárta. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a rendezvény az összetartozást, a különböző szintek összetartozását is kell, hogy szimbolizálja és mindenkinek az a felelőssége, hogy a magyar diák magyar nyelven tanuljon. Gondolatait Assisi Szent Ferenc szavaival zárta: „Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen.”Egy pedagógus így él és így dolgozik.

Az ünnepi műsor részeként Béres Csilla zenetanár vezetésével a Zajgó Néptáncegyüttes tagjai, Bede Anna, Béres Abigél és Martin Boglárka Szent István-himnuszokat adtak elő. A rendezvény házigazdája Marosán Csaba színművész volt, aki szavalataival emelte az esemény színvonalát.

A Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket ebben az évben Balla Frigyes Barna, Gali Teréz, Major József, Nagy Erzsébet, Székely Erzsébet, Szűcs Zoltán és Zsigó Mária vehették át Kéry Hajnaltól.

Az ünnepség nemzeti imánk, a Himnusz éneklésével zárult. Az egybegyűlteket szeretetvendégségre várták a Hegyköz-Ér Panzióba, ahol lehetőség nyílt arra, hogy a pedagógusok tapasztalatot cseréljenek és megbeszéljék egymással a tanévkezdéssel kapcsolatos lehetőségeket.


Írta: Püsök Julianna