Befejeződtek a munkálatok, jöhetnek a kulturális események

Hivatalosan átadták Székelyhíd felújított színházát január 23-án, szombaton. Az átépült kultúrotthon a színházi előadások mellett számos kulturális eseménynek is helyet tud biztosítani, így a kórustalálkozóknak, kiállításoknak, könyvbemutatóknak, konferenciáknak is. Mi több, Székelyhíd több, mint tíz kulturális csoportja szintén helyet kaphat az új művelődési térben.

Béres Csaba, városunk polgármestere az átadáson kifejtette, hogy a városvezetés kezdetben a havi vagy két heti rendszerességgel történő programszervezésben gondolkodik, évadot pedig 2021 szeptemberétől terveznek hirdetni. Az elöljárók elképzelései szerint lehetséges, hogy az új épületet a székelyhídi születésű, 2019-ben elhunyt Szabó József (becenevén Ódzsa) rendezőről, dramaturgról nevezik el.

A változások teljesen új külsővel és belsővel ruházták fel a színház épületét, modernizáltabb köntösbe öltöztetve azt, miközben megőrizték annak teljes nagyságát. A külső és belső munkálatok befejeződtek; végeztek a festéssel, a padlóburkolat és belső nyílászárók elhelyezésével, a hűtő- és fűtőrendszerek elhelyezésével, a nézőtér, irodák, próbaterem kialakításával. A régi, 570 férőhelyes nézőtér a törvényes előírásoknak megfelelően lecsökkent 346 férőhelyesre, ami nemcsak biztonságosabb, de sokkal kényelmesebb is, könnyebbé téve a közlekedést. Az emeleti páholyok és a város könyvtárának helye változatlan maradt. 

Hosszú időt karol fel a színház épületének felújítási története. Hivatalosan 2017 májusában sikerült építkezési engedélyhez jutnunk, de történetünk még jobban visszanyúlik az időben, egészen 2007-ig. Ekkor a székelyhídi helyhatóság először adta le az első pályázatot, amely a színház felújítását célozta meg. De eme időszakban volt esedékes az országos választási kampányidőszak, ami háttérbe szorította a nyertes pályázatot. Hasonló dolog játszódott le 2012-ben, amikor a helyhatósági választások akadályozták a színháznak a megújulás útjára való lépését. 2015-ben városunk újra lehetőséget kapott az Országos Befektetési Ügynökségtől. A kétségek elkerülése végett megtörtént a harmadik kérelem benyújtása is, két sikeres pályázat elnyerése után, ami végül meghozta gyümölcsét, mely után megkezdődtek a felújítási eljárások.

Az épület most már készen áll mind kicsiknek, mind nagyoknak. Készen áll műsorszámokkal is kedveskedni az elkövetkezendő időszakban, illetve helyet tud biztosítani különböző rendezvények lebonyolításához is. Természetesen a járvány árnyékában még nehéz lesz teljes mértékben élnünk az új színházépület adta lehetőségekkel, de remélhetőleg mihamarabb kilábalunk ezen állapotból, és megújult erővel tudunk majd összpontosítani a kulturális események megvalósítására, hiszen van mit bepótolnunk.


Írta: Szyártó József L.