Az ötlet, hogy a Búzavirág népdalcsoportot létrehozzuk onnan jött, hogy 2004 októberében volt a népdalfesztivál. Mi egyházi kórusban voltunk, és akkor elkezdtünk beszélgetni, hogy Diószegnek is van, innen is jött az ötlet, miért nem tudnánk mi is egy ilyen népdalcsoportot létrehozni, és akkor szerencsénk volt, mert tanárnőt is kaptunk pályázat útján. A debreceni kulturális központból itt volt az igazgató és a vezetőség, tehát ők rendezték, vagyis az ők pályázatuk alapján jön létre minden évben ez a népdaltalálkozó.Ott voltunk mi is, a vacsoránál besegítettünk főzni, akkor mondtuk, mi is szeretnénk egy népdalkört, de nincs tanárunk, és csak úgy akarunk megindulni, ha egy képzett tanárt kapunk.

Meghallgattak bennünket, de nem szóltak rá semmit, majd rá két-három hónap eltelt. Akkor üzentek, hogy Létavértesről Sütő Béláné Judith elvállalt bennünket. Így alakult meg a Búzavirág 2005. február 15-én. A tanárnő úgy lett ide küldve, hogy majd ő beindít bennünket, de megszeretett bennünket, és ittmaradt egész két és fél évig. Közbe a pályázat lejárt. Minden hétvégén, vagyis egy héten egyszer-kétszer mikor, hogy volt szükséges, akkor jött és új dalokat tanultunk, mi is tudtunk, ő is hozott, tehát így alakult. Sajnos hirtelen meghalt, de akkor sem adtuk fel.

– Milyen gyakran lépnek fel és hol?–

Ahova meghívnak, oda szívesen elmegyünk, falunapokra szoktunk járni, meg a közelbe, határon túl is. Nagyváradon voltunk a népdalfesztiválon, a Ki mit tudon 2007–2008-ban is, meghívtak rendezvényekre Létavértesen, Debrecenben tavaly voltunk a virágkarneválon, a Ki mit tudon 2007-ben különdíjat kaptunk a hagyományőrző kategóriában, 2008-ban pedig harmadik díjat nyertünk. Nyíradonyba rendszeresen minden évben meghívnak bennünket, hatalmas kórustalálkozókat szerveznek, nemzeti ünnepeken részt veszünk és bármilyen rendezvényre szivesen elmegyünk.

– Van-e olyan fellépés, amelyik nagyon emlékezetes volt?

– Ki mit tud, debreceni virágkarnevál, ahol nagy közönség előtt léptünk fel. Ez emlékezetes maradt számunkra, mivel a közönség is velünk együtt énekelt. A nyíradonyi kórustalálkozón is jól éreztük magunkat, nagy tapsot kaptunk mindenhol.

– Hány tagú a Búzavirág népdalcsoport?

– 18-an kezdtük és 14-en vagyunk jelenleg.

– Mennyire rugalmas ez a csapat abból a szempontból, hogy ha valaki szeretne még tagja lenni, akkor mi a feltétele annak, hogy megfeleljen?

– Különosebb feltételünk nincs, elég ha jó hanggal rendelkezik és szeret népdalokat énekelni.

– 2010 márciusa közepén milyen problémákkal küzd a Búzavirág népdalkör?

– Semmi támogatást nem kapunk és sokszor a saját költségeinken utazunk. Ami nagyon hiányzik, hogy nincs vezetőnk.

– Van-e itt a környéken olyan személy, akit alkalmasnak látnának a karnagy szerepének betöltésére?

– Zeneileg hozzáértő embert nem találunk, és anyagilag sem tudnánk finanszírozni.

– Milyen meghívásoknak kell eleget tegyenek a közeljövőben?

– A legközelebbi meghívásunk Létavértesen és aztán Hajdúböszörményben lesz egy hónapon belül. Egy hagyományőrző fesztiválra szól a meghívás, április 26-án és május 16-án. Most egy pár hete voltunk Szalacson kórustalálkozón. Csodálatos volt, olyan szép dolog volt, hogy amikor szerepeltünk, mindenki velünk együtt énekelt.

– Mikor tartják a próbákat?

– Hetente egyszer, fellépések előtt kétszer is egy héten.

 

kérdezett: Aszalós Tímea