Tavaszváró népdal- és néptáncelőadással üdvözölték a kikeletet Székelyhídon a Szabó Ódzsa Városi Színházban március első szombatján. A hagyományőrző esemény házigazdája a már tíz éve városunk hírnevét egyre messzebb röptető Zajgó Néptánccsoport volt. A magyar néptánc és kultúra gazdagításához, megismeréséhez nemcsak városunk kis és nagy gyöngyszemei járultak hozzá, hanem a környékbeli települések különböző meghívottjai is.

Ünnepségünket a Zajgó Néptánccsoport nyitotta felcsíki táncokkal. Színt varázsolt eseményünkbe az érsemjéni Ezüstperje Néptánccsoport, akik szatmári és kalotaszegi táncokat adtak elő, a paptamási Gilice néptáncegyüttes pedig magyarpalatkai és szatmári táncokkal kápráztatta el a nézőket. A monospetri Bábota Néptánccsoport táncosai sóvidéki, illetve mezőségi táncokat adtak elő, de nem mehetünk el említés nélkül az érmihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes mellett sem, akik felcsíki és magyarbődi táncokat mutattak be.

A magyar kultúra elengedhetetlen eleme a néptánc mellett a népdal is, így a paptamási Gilice csoport lányai magyarbődi népdalokkal, Bacsó Anna egy hajdú-bihari népdallal, Bacsó Ágnes pedig egy moldvai balladával örvendeztette meg a közönséget. A rendezvényt városunk táncosai dél-alföldi táncokkal zárták.

Az esemény annak a programsorozatnak volt az utolsó állomása, melyet az Európai Szolidaritási Testület által városunkban tevékenykedő francia önkéntes, Tristan Youinou valósított meg az Ér Hangja Egyesülettel közösen, abból a célból, hogy népszerűsítse az érmelléki kultúra sokszínűségét.


Írta: Béres Amarilisz