Zénó, az elképesztő madárijesztő a munkásklubba látogatott

Zorkóczy Zenóbia székelyföldi előadóművész nem ismeretlen a székelyhídi pedagógusok és a gyermekek számára, hisz néhány évvel ezelőtt jót mulattak Rosszcsont Zénón, aki jó szeretett volna lenni. Most október 7-én a munkásklubban Zénó, az elképesztő madárijesztő mesélte el eddigi életét és a gyerkőcök segítségével kereste meg jövőbeli életcélját.

A művésznő nem rejtett szándéka a kert, a növények megismertetése és megszerettetése, hisz véleménye szerint manapság a gyermekek idegenkednek a kerttől. Az előadásból kiderül, hogy a kertek világa érdekes, izgalmas és valóban odafigyelést igénylő terület.

Zénó kicsit öreg, rongyos, elhasználódott, de feladatát kiválóan végző madárijesztő, akit gazdája mégis tűzre akar vetni. Ezért az egész életében egyhelyben ácsorgó Zénó menekülőre fogja, s a gyermekek segítségével megszabadul a hátán lévő kereszttől, s így már könnyebben indul neki a nagyvilágnak, hogy új munkát keressen magának. Így lesz a mese hőse vándor énekes.

A művésznő fontosnak tartja, hogy előadásaiban jó minőségű, magyar irodalmi alkotások hangozzanak el. A mostani előadásban is Bella István Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító Áni Máni rádiózik című verse van a keresztmetszetben, de elhangzanak többek között Ana Blandiana román költő, író Hervay Gizella fordításában megjelent versei is.

A színésznő tudatosan kevés díszletet használ. A jelmez s a különböző apró kellékek tárháza mellett leginkább saját hangjával, előadásmódjaival és testével jeleníti meg a közös mese karaktereit, teret engedve ezzel a határtalan gyermeki fantáziának, mintegy rávezetve a gyakran szereplővé avanzsált nézőt arra, hogy gondolkodjon.
Zorkóczy Zenóbia nem csak gyermekprodukciói által vált ismertté, gyakran gimnazisták és felnőttek számára tart különböző tematikájú előadásokat.

Az előadóművész tizenöt éves pályafutásának terméke tizenöt előadás, melyek mindegyikét ő maga szerkesztette, rendezte és játszotta. Vannak monodrámák, történelmi s különböző ünnepkörökhöz kapcsolódó előadások, nagy magyar költőink írásaiból készített előadóestek, székelyekről szóló irodalmi műsor s még kabaré is.
Ezen előadások révén a nagyvilág sok-sok színpada nyílt meg Zorkóczy Zenóbia előtt. Játszott a tengeren túlon Kanadában, Európa szinte mindenik országában, de természetesen a legfontosabbnak a történelmi Magyarország területein élő magyarság kultúrával való kiszolgálását tartja.
Nemzetünk nagyvilágba való szétszóródását követve évek hosszú során át utazgat egy erdélyi színművésznő, hogy az általa alakított karaktereken keresztül éltesse a magyar irodalmat, ápolva ezzel a magyar nemzettudatot gyermekekben s felnőttekben egyaránt.


Írta: Fekete Katalin