Elballagtak négy évnyi padban ülés után a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum végzős diákjai, az utolsó csengőszó már csak a búcsúzkodás emlékét hordozta magában. A záróünnepséget május 26-án az iskola udvarán tartották, ahol egybegyűltek a végzős diákok és szeretteik, osztályfőnökeik, tanáraik, az iskola vezetősége, a helyi egyházak képviselői és a város polgármestere. Az esemény az igazgatóhelyettesek beszédével vette kezdetét. Püsök Julianna kifejtette, hogy a döntés innentől a végzősöké, kitartásra, türelemre és önfegyelemre lesz szükségük a továbbiakban, és bárhova is mennek, ne felejtsék el magukkal vinni a szülőföld szeretetét.

Olimpia Gherman pedig megemlítette, hogy a négyévi felnőtté válás során sok barátot és ismereteket szereztek, és most mindezzel indulnak útnak új horizontok felé. Az aligazgatók után Béres Csaba polgármester intő szavai  következtek a végzős diákok irányába. Kifejtette, hogy az iskolai felelések izgalmát a felnőtt élet izgalmai váltják majd fel, és az első napokhoz képest ma már ők a főszereplők. Ugyanakkor remek edzést kaptak a tanáraiktól, a nehézségek leküzdéséhez pedig olyan fegyvert, ami felejthetetlen, ez pedig nem más, mint a tudás.

Az esemény folytatásaként az iskola énekkarának népdalelőadását halhatták a jelenlévők, majd az Alina Corlan, Cservid Levente és Egeresi Ingrid osztályfőnökök búcsúbeszédei következtek, illetve átadtak a díjakat az azt megérdemlő végzősöknek.

A folytatásban Pap József pedagógus a Scola Nostra Egyesület által felajánlott tanulmányi és sportolói díjakat adta át a kiváló eredményeket elért diákok számára, majd a kiemelkedő sporteredményeket elért diákokat díjazta Kiss Daniela tanárnő. Egy újabb népdal után a végzős diákok búcsúszavai következtek. Ez után a tizenegyedikes diákok jókívánságokkal és bátorítással búcsúztatták a végzősöket, majd átadták a következő évfolyamnak az iskola jelképes kulcsát is. A helyi Zajgó Néptánccsoport is kedveskedett egy előadással a diákok számára. Majd Rákosi Jenő, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese áldásában elmondta, a sok tudás és más megszerzett erények mellett elengedhetetlen Isten áldása és a belé vetett hit is. Vlad Sergiu Şuteu helyi ortodox pap pedig arra bátorította a diákokat, hogy minden nehézség közepette az Úrra támaszkodjanak. Az utolsó kicsengetés eseménye a ballagók és tanáraik búcsúzásával zárult.


Írta: Szyártó József László