Ebben a tanévben is megszólítja a Kárpát-medencei magyar iskolákat Fenntarthatósági témahét elnevezésű program április 19–23. között. Idén a témahét keretében határon túli diákok számára nyitottak a következők: Zöld Okos Kupa Palánta ökológiai verseny VII–VIII. osztályosok számára, ahol háromfős csapatok versenyeznek; a Zöld Okos Kupa Magonc ökológiai verseny V–VI. osztályosok számára, ahol szintén háromfős csapatok versenyezhetnek az iskolán belül; valamint a Nem térkép e táj elnevezésű, a budapesti Rákóczi Szövetséggel közös szervezésben zajló vetélkedő.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tavalyi év volt az első, amikor a határon túli iskolások is csatlakozni tudtak a témahéthez, a székelyhídi diákok pedig a Zöld Okos Kupa és a Mesél az erdő elnevezésű versenyeken is kimagaslóan teljesítettek. Az első esetben egyik csapatunk egyedüli romániai csapatként jutott be a Kárpát-medencei döntőbe, míg a második versenyen induló diákunk első helyezést ért el.

A témahét célja, hogy a fenntarthatóság üzenetét az iskolákból kiindulva eljuttassa a diákokhoz és a diákokon keresztül közvetítse a családok és a társadalom tagjai felé. A szemléletformálás egyik kiemelt helyszíne a családi környezet mellett az iskola világa.

Nagyon fontos, hogy a diákok megértsék a fenntarthatóság fogalomkörébe tartozó elméleti alapokat, fogalmakat, összefüggéseket, de az elméleti alapokon túl a témahét kiemelt hangsúlyt helyez a cselekvő programokra, ahol a diákok, közösségek aktívan tehetnek is a fenntarthatóságért.

A digitális megoldások az oktatásban is egyre nagyobb teret nyernek, a járványhelyzet is ösztönöz az online eszközök használatára, így a témahét szervezésében is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a digitális eszközök.

A fenntarthatóság komplex világából minden évben három témát jár körbe a Fenntarthatósági témahét. A pedagógusoknak lehetőségük van az évente frissülő témák mellett az előző évek tananyagainak újra feldolgozására is.

A 2020–2021-es tanév kiemelt témái a környezeti-gazdasági-társadalmi fenntarthatóság kérdéskörét, összefüggéseit bemutatva az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek lesznek.

Reméljük e nemes eszme az idei évben is minél több fiatalhoz jut el szűkebb régiónkban is, illetve hogy a tevékenységek által hozzájárul ahhoz a társadalmi tudatformáláshoz, ami a fenntarthatóságra való átállásnak előfeltétele.

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett program kiemelt támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, szakmai partnere a PontVelem Nonprofit Kft.


Írta: Cservid Levente