Jól ismerik a Bihar megyei diákok az Érmellék növény- és állatvilágát

Városunkban tartotta meg gimnazista diákok számára rendezett szokásos tavaszi környezetvédelmi versenyét az Ecotop Alapítvány május második hétvégéjén. Amint arról előző lapszámunkban beszámoltunk, a nagyváradi civilszervezet kapta meg az elkövetkező tíz évre a székelyhídi Natura 2000-es terület, valamint a Csíkos-tó felügyeleti jogát.

A tizenhetedik alkalommal megszervezett megmérettetésre tizennyolc csapat érkezett Nagyváradról, valamint a helyi Petőfi Sándor Elméleti Líceumból.

A versenyző csapatok négy-négy tagból álltak össze, mindegyik külön felkészítő tanárral érkezett. Az eredeti tervek szerint a gyakorlati próbák a Csíkos-tónál zajlottak volna, de az előző napok esőzései, illetve a verseny időpontjára előrejelzett időjárás óvatosságra intették a szervezőket. Így a vetélkedő lebonyolítását a székelyhídi középiskolában, valamint az előtte húzódó parkosított zöldövezetben tartották meg. A megmérettetés elméleti és gyakorlati próbákból állt, a végeredményt az összesített pontszám alapján állapították meg. Tesztkérdésekre kellett írásban válaszolniuk a diákoknak, amelynek összeállítása során a helyi természeti sajátosságokat vették figyelembe. A védett növények ismeretéből tesztelték őket, illetve a Csíkos-tó állatvilágának felsorolása is szerepelt a feladványok között. A fiatalok nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a gyakorlati próbákba is, amelynek során ügyességüket, leleményességüket kellett bizonyítaniuk.

Az első helyezést a székelyhídi Gekkosz csapata érdemelte ki, felkészítő tanáruk Cservid Levente volt. Nevüket a csapattagok nevei kezdőbetűiből rakták össze. Másodikok a nagyváradi Friedrich Schiller Német Elméleti Líceum diákjai, míg a megtisztelő harmadik helyezésnek a Borsos Mária irányítása alatt versenyző helyi Földanya csapat négyese örülhetett.


Írta: D. Mészáros Elek