A Tatabányai Árpád Gimnáziumból látogattak városunkba tanárok és főként diákok azzal a céllal, hogy betekintést nyerhessenek a Petőfi Sándor Elméleti Líceum iskolájába, illetve hogy megismerkedhessenek az itteni diákokkal, tanárokkal.

A magyarországi vendégek március 10-én, szombaton este érkeztek meg Hegyközszentmiklósra, és bár hosszú volt az út, ez nem akadályozta meg őket abban, hogy beszélgessenek és barátkozzanak a vendéglátókkal. Az ismerkedős este alatt a diákok bevezethették egymást különböző terveikbe, szokásaikba és tanulmányi eredményeikbe, míg a tanárok is megbeszélhették az iskolák fejlődését, a tanulmányi rendszer újdonságait. Hogy a rengeteg tanulástól való szünetet megünnepelhessék, szórakoztak ezerrel, hiszen ha egy dolog is közös az érmellékiek és tatabányaiak között, az a bulizási kedv.

Vasárnap a déli órák környékén a vendégek átjöttek Székelyhídra, ahol megnézték a kastélyt, ahonnan indultak is az iskolához. Itt megkoszorúzták a Petőfi-szobrot, amit a magyar vendégek énekekkel és versekkel kísértek. Ezután a helyi iskolások megmutatták a tatabányai diákoknak a líceumukat. Körbevezették őket a folyosókon, betekinthettek a biológia-, kémia-, fizika- és informatika–kommunikáció laboratóriumokba, összehasonlíthatták őket sajátjaikkal. A diákok megjegyezték, hogy elég furcsa üresen, szaladgáló gyerekek nélkül látni a termeket és az udvart.

A két testvériskola között 2011 óta él a kapcsolat, évente rendeznek látogatásokat és közös eseményeket. Nemcsak ide jönnek az ottaniak, hanem Székelyhídról is utaznak hozzájuk évente pár napra a lelkes, kíváncsi diákok és tanárok. Május végén a tatabányaiak újra ellátogatnak és reméljük, hogy még jobban érzik majd magukat, mint ez alkalommal.


Írta: Bensicz Ádám