A X. Szovátai Tavaszi Kórusfesztiválon vett részt a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum gyermekkórusa áprilisban, Orosz Otília Valéria tanárnő vezetésével. A rendezvény első napja, melyen kilenc kórus mutatkozott be, a résztvevők felvonulásával kezdődött, lovas huszárok és a budapesti Keil Ernő Fúvószenekar kíséretében.

Ezt követően a Domokos Kázmér Művelődési Házban hallhattuk a kórusok előadásait. A székelyhídi diákok – egyetlen gyermekkórusként – olyan együttesek mellett léptek fel, mint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Szalma Lóránt Vegyeskara, a Mille Domi énekegyüttes Prágából vagy a budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetem (ELTE) Pro Musica Vegyeskara. Előadásukat a Magyar Kórusok, Zenekarok és Nemzeti Együttesek Szövetségének (KÓTA) tagjaiból álló háromtagú bírálóbizottság bronzminősítéssel jutalmazta.

Az első napi program a közös vacsorával ért véget a Domokos Kázmér Óvoda, Gimnázium és Szakközépiskola menzáján, a szervezők jóvoltából. Vacsorát követően kellemes esti séta alatt ismerkedtek meg a gyerekek Szováta üdülőtelepének szépségeivel, a Medve- és Ifjúsági-tóval és környékével.

Amíg a kórusvezetők szakmai előadásokon vettek részt a második napon, addig a gyerekek a parajdi sóbányában pihenték ki az izgalmakat. Itt a gondtalan játék mellett két egyházi éneket adtak elő a sóbánya ökumenikus kápolnájában.

A tartalmas és tanulságos hétvégéért köszönet a Nemzeti Kulturális Alapnak és a Scola Nostra Egyesületnek, illetve a felkészítésért az énektanárnőnek.


Írta: Kozma Sándor, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum aligazgatója