Kitűnő érmelléki eredmények a magyarországi III. Stylus szépírási versenyen

Bihar megyéből tizenkét gyerek jutott el a III. STYLUS Szépírási Verseny Vésztőn (Békés megye) rendezett döntőjébe, a Kis Bálint Református Általános Iskolába. Közülük heten hoztak díjat, míg a Székelyhidat képviselő mindkét leányka remekül teljesített: Bede Anna Eszter III. díjazott lett a második évfolyamos tanulók között, ugyanakkor a másodikosok között Szalai Tímea Krisztina különdíjban részesült!
„A szépírás részben művészet, részben tudomány, mégpedig a kalligráfia tudománya. Sok országban nagy megbecsülésben részesítik a szépen író embereket. A verseny célja: a mai rohanó, internetes világunkban megállni picit és emberközelivé tenni az írást, ösztönözni a gyermekeket a szépírás gyakorlására. Nagyon fontos, hogy az általános iskola alsó és felső tagozatában is minden gyermek szépen írjon!” – a versenyfelhívásból idézett gondolatok vezették a házigazda iskola fenntartóját, tanárait, amikor meghirdették –a határon túli magyar iskolák számára is – a szépírási versenyt.

A Bihar megyei és érmelléki diákokat Gáll Izabella, a Szacsvay Imre Általános Iskola tanítónője és Püsök Julianna Magdolna, a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum tanítónője kísérték el a versenyre, Pető Csilla Bihar megyei szaktanfelügyelő hathatós segítsége mellett.

A verseny három fordulóból állt, mely komoly kihívás elé állította az alsó tagozatos diákokat. A körzeti versenyeken 275 másodikos, harmadikos és negyedikes diák indult, melynek konkrét és szigorú szabályzatát a tanító nénik ellenőrizték és küldték a pályamunkákat a megyei döntőre, ahová 78 gyerek szépírása érdemesült.

Bede Anna Eszter a harmadik helyen végzett, Szalai Tímea Krisztina különdíjas lett.

Előre vonalazott papírlapokra a nyomtatott szöveget kellett átmásolniuk és csak HB-s, azaz félkemény ceruzákat használhattak a diákok. A tanító nénik szerint is számos remek, szép munka született.

A második fordulóig azok a gyerekek jutottak el akiknek az értékelő bizottság a beküldött munkáikat kitűnőre rangsorolta. Az elődöntőbe továbbjutott, legszebben író diákok újabb szöveget kellett lemásoljanak. Közülük szakértő zsűri választotta ki a vésztői döntő résztvevőit, akik egy egész napos programmal színesített versenyen mérték össze tudásukat, szépírásukat a magyarországi diákokkal.

Felkészítőiknek és a gyerekeknek is gratulálunk, hogy dicsőséget szereztek iskoláiknak!


Írta: P. J. M.