Idén is népszerű volt Az Adj, király, katonát!-verseny helyi szakasza

A magyar családok gyarapodásáért létrejött, Áldás Népesség Mozgalom által kezdeményezett Kárpát-medencei verseny helyi szakaszát szervezte meg a Petőfi Sándor Elméleti Líceum és a városi önkormányzat Székelyhídon.

Tavaly novemberben újra startolt a felkészülés az Adj, király, katonát! versenyre, hogy február 28-án a kisorsolt csapatok összemérhessék erejüket a székelyhídi középiskolában. A vetélkedő Székelyföldről származik, az Áldás Népesség Mozgalomhoz csatlakoztatva jött létre, 2007-ben szervezték meg először. A verseny a mozgalommal együtt a Kárpát-medence magyar lakosságának csökkenését hivatott megakadályozni. Nem titkolt célja, hogy a 10–15 éves korosztályban, a gimnazista korúakban hatást gyakoroljon a családról, a gyermek családban betöltött szerepéről alkotott képre. Épp ezért olyan olvasmányokkal látja el a diákokat, amelyek a versenyre való felkészülés alapjai és amelyek segíthetnek átértékelni ezeket a kérdéseket játékos, tanulságos módon, irodalommal.

Az olvasmányköteteket mindenki egymaga kapja meg és készül a versenyre, persze tanári segítséggel, a háromfős csapatokat pedig a nagy napon, helyben sorsolják ki. A helyi szakaszoknak minden résztvevő településen január és február folyamán kell lezajlaniuk, ahonnan a legjobb csapat a regionális, majd az országos döntőkre juthat tovább.
A városi kezdeményezés Béres Csaba polgármestertől származott, aki ragaszkodott hozzá, hogy egy ilyen jellegű versenyt honosítson meg az iskola a diákok gondolkodásának formálására. Február végén a székelyhídi gimnazisták izgulhattak a továbbjutásért, ami végül a Leticia Baban (Székelyhíd), Dézsi Melánia (Hegyközszentmiklós) és Szentkirályi Barbara (Székelyhíd) alkotta hármasnak sikerült. A helyi szakasz után átvehették nyereményeiket, könyvjutalmukat, de továbbra is az alapkönyvészetre kell összpontosítaniuk, hiszen március 8-án részt vesznek a következő próbán, amelynek a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem ad majd helyet.


Írta: Bíró Orsolya