Míg a tavalyi évben településünk, addig az idén az Ecochallenge 2018 elnvezésű  ökológiai versenynek Betfia adott otthont. A nagyváradi Ecotop Egyesület által megszervezett versenyre idén 5 településről  (Cséffa,Nagyvárad, Székelyhíd, Szentandrás és  Szentmárton) 15 csapat nevezett be.

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumot idén három  egyenként 4 fős csapat és a 3 felkészítő biológia tanár: Borsos Mária, Cservid Levente és Szabó Ildikó képviselte, egyedüli  magyar nyelvű csapatokként a mezőnyben.

Az öt-nyolc osztályos korosztálynak szervezett verseny nulladik próbatételnek a helyszín megtalálása bizonyult, hiszen a helyi krátertől jó járásnyi távolságra található erdőben vertek tanyát a szervezők és itt került sor a verseny lebonyolítására is. A próbatételek között a csapat, csapatnév és csapatzászló bemutatása nyitotta a sort. A diákok gyakorlati versenyszámokban is megméretkeztek, mint amilyenek a staféta, vagy az ügyességi, ügyességi-logikai versenyszámok. A szórakoztató gyakorlati feladatok mellett, elméleti fejtörők is részei voltak a versenynek: keresztrejtvényhálóban kellett fák neveit megtalálni, illetve tesztkérdésekre válaszolni a betfiai védett területekkel kapcsolatban.

Mindenki gazdagott élményekkel, tudással, tapasztalatokka,l részvételi oklevéllel és tájékoztató anyagokkal a betfiai és székelyhídi védett területekkel kapcsolatban, emellett az első három helyezett csapat tagjai értékes nyereményeket is magukénak tudhatnak a díjkiosztás eredményeként.

Az első helyen a nagyváradi német Friedrich Schiller Líceum Unitop csapata végzett, felkészítő tanár Petruc  Sanda, diákok: Zach Mihai, Dogar Alessia, Szőllősi Bernadett, Dudu Ariana.

A második helyre a székelyhídi VIII. D. –s Nymphaea csapat került, melynek összetétele: Botos Stefánia Bernadett, Hamza Alex-Sebastian, Mátyus Bernadett, Vidican Erika-Éva-Julianna.

A bronzérmet a Czapp Botond, Péter-Pakó Henrietta, Szegecs Lóránd és Szegecs Tamás által alkotott, ugyancsak székelyhídi, de VIII. B.-s Iris vízisz csapat érte el.

A harmadik székelyhídi csapat, a VIII. C.-s Gémek is derekasan helyt állt, hiszen a 15-ös mezőnyben a pontok összeszámolása után, a dobogóról éppen lecsúszva a negyedik lett.

A felnőtt korba lépett, idén tizennyolcadik alkalommal megszervezett verseny szervezői szeretettel várnak mindenkit a jövő évi megmérettetésre is!

Cservid Levente

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum

igazgatója


Írta: Ér hangja