,,Minden gyerek más, mindenkivel egészen más módon kell foglalkozni.” (Villányi Attila kémikus)

Ismét elérkezett az előkészítő osztályba való beiratkozás időszaka. Ilyenkor minden szülő, akinek a gyermeke elérte az iskoláskort, azon gondolkozik, hogy mi lenne a legjobb a gyermekének. Azokat a gyermekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, kötelező beíratni az iskolába. A szülőknek lehetőségük van ezt megtenni akkor is, ha szeptember 1. és december 31. között lesz a gyermek hatéves. Ebben az esetben szükség lesz az óvónő ajánlására. Ha a gyermek nem járt óvodába és augusztus 31. után tölti be a hatodik évet, a szülőnek a Megyei Oktatási Erőforrás- és Tanácsadóközponttól kell ajánlást kérnie. Nincs lehetőség arra, hogy a december 31. után hatodik évet betöltött gyermeket ebben a tanévben beírassanak az iskolába.

A beiratkozás első szakasza március 29. és április 28. között zajlik. Ekkor töltik ki a szülők a beiratkozáshoz szükséges típuskérvényt személyesen a tanintézmények titkárságán vagy online formában.

A Petőfi Sándor Elméleti Líceum városunkban, Csokalyon és Érolasziban is indít előkészítő osztályokat. Az iskola ajánlatában szerepel hagyományos és step by step oktatási forma, valamint választhatnak a szülők a román és a magyar tannyelvű osztályok között.

Az előzetes felmérések és az óvodák nagycsoportos tanulóinak száma alapján a következő tanévben Székelyhídon indul egy román tannyelvű osztály, három magyar tannyelvű osztály és egy magyar tannyelvű step by step rendszerű osztály. Olasziban és Csokalyon magyar tannyelvű osztályok indulnak. Egy nemrég megjelent jogszabály szerint 22 lehet a maximális osztálylétszám.

A szülők tájékoztatása ebben a tanévben nagyrészt online formában történt. Az óvónők ismertették a szülőkkel a fontos tudnivalókat. Az iskola tájékoztató jellegű kisfilmeket készített román és magyar nyelven. Az érintett szülők szórólapokat kaptak, amin megtalálják a szükséges információkat a beiratkozással kapcsolatosan.

Döntsön minden szülő felelősségteljesen, hiszen választása nagyban befolyásolja gyermeke jövőjét. Kérdezzük meg a gyermeket is arról, hogy mit szeretne, és ha meg is tudja indokolni, akkor érdemes szem előtt tartani a véleményét. Hallgassuk meg azt is, hogy mit mond az óvó néni, hiszen ő az, aki a szülő után a legtöbbet tud a gyermekről.


Írta: Püsök Julianna