Újra „kuruttyolástól” volt hangos a Petőfi Sándor Elméleti Líceum kisiskolája a Kurutty általános műveltségi verseny március 25-én megszervezett körzeti szakasza alkalmából. A megmérettetésen hét, két szalacsi és öt székelyhídi csapat vett részt. A csapatok vegyes összetételűek voltak, a nagy negyedikesektől a kicsi elsősökig terjedt a skála.

A körzeti szakasz fő témája Tamási Áron író Egyenes Tóbiás című meséje volt és a különböző tantárgyakat felölelő feladatsorok főként ehhez a meséhez kapcsolódtak. A próbatételek között szerepelt az anyanyelv, idegen nyelv, állatvilág, matematika, de ügyességi és művészeti próba is volt. A gyerekek rengeteg pluszmunkával készültek erre a versenyre, hogy tudásukról számot adhassanak a zsűri tagjainak, izguló tanítóiknak és büszke szüleiknek, akik az ajtóból néha be-be lestek csemetéikre.

A megmérettetés kicsit izgulva, de vidáman kezdődött. A gyerekek a versenykoordinátori szerepet hagyományosan magára vállaló Püsök Julianna tanító nénivel közösen idézték fel a mese fordulatos történéseit, majd hozzáláttak a munkához.

Az anyanyelvi feladatok a gyerekek szövegértési képességeit mérték fel, de voltak itt kérdések az állatvilágból, életfarajzolás, angol színdarabok, matematikai feladatok és gyerekkorunk gyermekjátékai és dalai is felcsendültek. A feladatsorok fordulatosnak és érdekesnek bizonyultak. A matematikai feladat esetében mivel a zsűri csak a végeredményt kapta meg, így gondoltak egyet, és ők is nagy érdeklődéssel vetették bele magukat a feladatoldásba, a kisdiákokkal egy időben dolgozva, szinte versenyre kelve velük.

A nyelvtörő nevű Gyurgyalagok Szalacsról érkeztek

A szakértő bírálók között volt tanító, festőművész, biológia és angol szakos tanár és iskolánk egyik aligazgatója, Kozma Sándor. Minden versenyszám után eredményhirdetés következett és a csapatok hol aggódva, hol büszkén tekintgettek a ponthirdető tábla felé. Minden csapat széles körű tudástárról tett tanúbizonyságot és nagyon szoros eredmény született a nap végére. A körzeti szakaszról három csapat juthatott tovább, így idén a legmagasabb pontszámokat elérő Gézengúzok és Sürgő-forgók székelyhídi csapatai, valamint a Gyurgyalagok Szalacsról képviseltek bennünket a nagyváradi elődöntőn.


Írta: Ér hangja