A kunhegyesi középiskola 27 diákból és három tanárból álló küldöttsége látogatott március közepén a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumba. A Karcagi SzC Nagy László Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium képviselői iskolánkban rövid ismerkedés után közös diákvetélkedőkön vettek részt. A kunhegyesieket az igazgatóság részéről Kozma Sándor fogadta, majd a székelyhídi diákokkal kiegészült vegyes csapatok párhuzamosan versenyeztek egymással. Míg az informatikalaborban Ecsedi Ferenc tanár vezetésével interaktív, a fiatalok által kedvelt mobileszközök bevonásával zajló Kahoot! kvíz zajlott Erdély témakörben, addig a biológialabor állati érdekességek vetélkedőnek, majd megnevettetős csoportjátéknak volt helyszíne alulírott koordinációja mellett.

A második emeleten és földszinten zajló játékok után mindenki az alagsor nyelvi-audiovizuális laborjába vonult, ahol a két tanintézmény fiataljai által készített, iskoláról és településről szóló PowerPoint-bemutatóit nézték meg a diákok. A kunhegyesiek a délután során a településsel ismerkedtek: a múzeumban dr. Wilhelm Sándor A népi halászat és vadfogás emlékei elnevezésű állandó kiállítását és az Ér Hangja Egyesület médiastúdióját tekintették meg, majd pedig a református templomot Gavrucza Tibor nyugalmazott lelkipásztor bemutatásában.

Vendégeink a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthonban szálltak meg, majd másnap hét helyi diákkal kiegészülve Tiponuţ Tibor idegenvezetésével kirándulásra indultak. A kirándulók első nagyobb megállója a tordai sóbányánál volt. A nevezetesség meglátogatásakor a földalatti óriáskereket is kipróbálták a gyerekek. Torockón, ahol kétszer kel fel a nap, a település nevezetességeit látogatták meg, többek között a népművészeti múzeumot. Visszaúton a Király-hágónál megállva csodálkozhattak rá a tájra a gyerekek.

Szombatra már csak a búcsú maradt hátra, illetve a líceum előtt álló Petőfi-mellszobor megkoszorúzása a vendégiskola képviselete által.Az iskolák képviselői április folyamán találkoznak újra, azonban immár Kunhegyesen.

Tömött, nagy, a tatabányai Árpád Gimnázium küldöttségét szállító busz gurult be a székelyhídi iskola parkolójába március 10-én, a délutáni órákban. A testvériskola képviselői már jóformán hazajáró vendégek a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban.

A Polyóka Tamás igazgatóhelyet­tes vezetésével érkező vendéggyerekek és a fogadásukra kiérkező helyi tanulók vegyes csapatokban az informatika és a biológia laborban különböző játékos vetélkedőkön vettek részt, majd mindenki az iskola elé vonult, ahol az árpádosok rövid zenés műsort adtak elő, majd megkoszorúzták Petőfi Sándor mellszobrát.

A másnap az Érmellék megismeréséről és bejárásáról szólt a vendégeknek, többek között Kap­lonyt és Adyfalvát is útba ejtették. A megszokott szálláshelyre, a hegy­köz­szent­miklósi fürdőhöz visszatérve, hétfő este a székelyhídi tanárok és diákok látogatása várta a tatabányaiakat. A közös estébe nyúló, szórakoztató karaokepartin többször is elhangzott a többek között e testvériskolák közös himnuszának is tekinthető Nélküled című szám.

Kedden vendégeink Nagyváraddal ismerkedhettek. Megyeszékhelyünket Tiponuţ Tibor idegenvezető mutatta be a csoportnak.

A közös tevékenységek során a jövő tervei is felmerültek, amelyek között egy-egy látogatás is szerepel a 2020-as évben. Reméljük, a tervek megvalósulnak és következő évben is alakot ölthet ilyen formában e testvériskolai kapcsolat.


Írta: Cservid Levente