Kézzel festett tányérokat és akvarelleket mutatott be az érmihályfalvi Ábrány Juliánna január 23-án a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban. Az alkotó porcelántányérokra üvegfestékkel népi motívumokat, rövidebb szövegeket, sőt többek között Wass Albert-idézeteket is fest.

Általában üvegfestékkel üvegre festenek, tehát művészete kuriózumnak is mondható, de a valóságban az ok prózaibb: Juliánnának nem tetszenek az üvegek, távolabb állnak tőle, mint a kerámia. Akvarelljei természetképek, csendéletek. Hobbiként, időtöltésként foglalkozik a festéssel.

Soha nem tanult sem festést, sem üvegfestést, sőt festő- vagy üvegfestőművészt munka közben sem látott még, hogy onnan lesse el a tudományt. Honnan mégis az indíttatás, hogyan lehet tanulás nélkül tanulni? – tettük fel a kérdést. Megtudtuk, gyermekkorában édesanyja festegetett otthon, tőle örökölhette a vonzalmat a festés iránt, a technikák elsajátításában viszont néha az internetet is segítségül hívja.

Ez a mihályfalvi kézművesnő első kiállítása, amely a Székelyhídon zenét oktató Orosz Otília tanárnő unszolására alakult ki, tehát az iskola közönsége ilyen szinten premiernek lehetett szemtanúja.


Írta: Cservid Levente