„Ha csak hangulat él a szívemben,
Ha tanácsa vezet egyedül,
Ha csak érzések hulláma tölt el,
Hitem is a veszélybe kerül.”

Ezt énekelték gyermekeink, ifjaink az érmelléki református zenetáborban, és még sokszor hallhatjuk tőlük ezt a dalt. Idén közel 70 fiatal dicsérte együtt az Urat, hangszerekkel és énekszóval a jól összeszokott tanári csapattal június végén.A több településről a hegyközszentmiklósi termálfürdőbe érkezett táborozók furulyán, gitáron és billentyűn tanulhattak kezdő és haladó szinten. A táborozók tanításában munkálkodtak Ghitea Angéla kántor-zenetanár (furulya), Kiss Huba Ernő zenetanár-kántor (gitár), Fülöp Gábor kántor-zenetanár és Pop György kántor (billentyű). Az ismeretek, tudásuk átadása mellett és összhangba hozták a fiatalok hangszerjátékát, valamint énekét.

Herman Csaba szervező és egyházmegyei zenei előadó elmondta, a zenetábor napjai a tanulás, a jókedvű zenélés, az előadások hallgatása, a szorgalmas gyakorlás és persze a szórakozás, fürdőzés jegyében teltek el.

A gyerekek örömére idén is volt „angyalkás” játék, amelynek célja az örömszerzés gyakorlása, az egymásra figyelés, gondoskodás és ezek mindennapokban való megélése volt. A nagyon kreatívra és változatosra sikeredett ki mit tud vetélkedő sem hiányzott.

Az előadások során a népdalokkal és népszokásokkal ismerkedhettek a gyerekek. Népi hangszereket is bemutattak: a citerát az asszonyvásári Bertalan Attila citerakészítő, illetve a havasi kürtöt, dobot, köcsög dudát visszatérő vendégünk, Egyed Ferenc népi hangszerkészítő mester Nagyváradról. A fiatalok számára környékbeli lelkipásztorok tartottak reggeli és esti áhítatokat.

A zárókoncertet a helyi református templomban tartott istentiszteleten mutatták be. Árus Csongor László lelkész 149. zsoltár alapján, Istent magasztaló éneklésre biztatta a fiatalokat. Furulya-, gitárszólamok hangzottak el, valamint csoportos vagy egyéni ifjúsági énekek, népdalzsoltárok.


Írta: Béres Angéla