A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum negyven diákja és három kísérőtanára a budapesti Magyar–Kínai Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium vendége volt május 1–5. között.

Esősnek ígérkező hét előtt álltunk, de szerencsére végül az időjárás kedvezett a a Határtalanul! program lelkes kiránduló csapatának, akik még nem is sejtették, milyen izgalmas túrák várnak rájuk.

Indulásunk napján felkerestük a Budai-hegységben található Ördögárok völgyét, melynek a közelében lévő Balázs-vendéglőben Ady gyakran megfordult. A hegyoldal emelkedőit kissé nehezen vettük, de a tetőre felérve a pazar kilátás kárpótolt a megpróbáltatásokért.

Még ugyanezen a napon végigjártuk az Andrássy-utat, bejártuk a Városligetet, megcsodáltuk a Hősök terét. Végül estére igencsak kimerülten elfoglalhattuk szállásunkat, hogy másnap újult erővel essünk neki a ránk váró kilométereknek.

Látogatásunk másnapján a programszervező iskola diákjaival és tanáraival találkoztunk, és közösen megtekintettük a Petőfi Irodalmi Múzeum Adyról, Petőfiről és más neves irodalmi személyiségekről felállított tárlatait.

A kulturális program végeztével ismerkedős program következett: felkerestük vendégfogadóink iskoláját, végigjártuk a termeket, és a rövid bemutató után a diákok gazdag programmal mutatták be felkészültségüket, irodalmi berkekben való jártasságukat, majd izgalmas csoportjátékokra hívtak meg bennünket.

Kirándulásunk harmadik napján a Fiumei úti sírkertbe (más néven a Kerepesi temetőbe) látogattunk el, ahol nagy elődeink sírhelyeit, többek között Ady Endre, Arany János, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Vörösmarty Mihály stb. sírhelyeit, mauzóleumait tekinthettük meg.

Ugyanezen a napon felsétáltunk a budai várba, megtekintettük a Halászbástyát, a Mátyás-temp­lomot, a miniszterelnökségnek helyet adó volt karmelita kolostort és megcsodáltuk Budapest gyönyörű látványát. De a nap még mindig nem ért véget, ugyanis egyik legizgalmasabbnak ígérkező programunk következett: az Országház megtekintése, amely mint az idegenvezetőnktől megtudtuk, Európa harmadik legnagyobb parlamentje. (Szerintünk a legszebb is!)

Ezután átruccantunk a Margit-szigetre, hogy a lemenő nap félhomályában élvezhessük a zenélő szökőkút izgalmas táncát. Szerintem abban mindannyian egyetértünk, hogy ez volt a legkimerítőbb, de ugyanakkor a legélménydúsabb napunk, magunk mögött hagyva vagy húsz kilométernyi sétát aznap.

Az utolsóelőtti napon Esztergom, Komárom és a majd negyven hektáron elterülő szentendrei skanzen felderítése volt tervben, amit már egy kicsit megzavart a szitáló eső, de így is lenyűgözött bennünket a falumúzeum nyújtotta élmény.

A hazafelé vezető úton még betértünk a hortobágyi pásztormúzeumba, de a látogatás az eső és szél miatt igencsak rövidre sikeredett.

Összegezve, mindannyiunk nevében kijelenthetjük, hogy nagyon tartalmas kiránduláson vettünk részt, rengeteg programmal, számos látnivalóval. Köszönet érte a szervezőknek, a magyar államnak és mindazoknak, akik fontosnak tartják, hogy mi magyarok, határon innen és túl, megismerjük értékeinket, hagyományainkat, természeti kincseinket. Szeretettel várjuk a budapesti iskola diákjait, hogy ők is megismerkedjenek Erdély és a Partium érdekességeivel!

Háromnapos kiránduláson vettek részt Kunhegyesen a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai a Határtalanul program keretében április közepén.

Az első napon a 27 kilencedikes diák és három tanár kísérője (Bodor Orsolya és Dunai Melinda tanárnő, illetve jelen cikk írója) többórás debreceni látogatáson vett részt, ahol a helyi idegenvezető kalauzolásában a több történelmi esemény helyszínéül szolgáló nagytemplomot járták be, amely az ülőhelyek száma szerint a magyar nyelvterület legnagyobb református istenháza. A templom tornyai között a magasban átívelő hídról kitekintve a város teljes központjára rálátás nyílik. A líciumfa-, csonkatemplom- és a természetfotó-kiállítás megtekintése után a házigazdákhoz, Kunhegyesre utazott a csapat.

Itt, egy fafaragó-kiállítás és a hagyományos köztéri szobrok mellett a híres többméteres dinoszau­rusz­szobrokat is megtekintették a vendégek.

Második napon Szolnokra látogatott a diákcsapat, ahol a Reptár nevű repülőmúzeumot látogatták meg. A Reptár főként harci repülőgépek bemutató-múzeuma, de ezek mellett civil repülőgépek, rakéták, harci helikopterek, radarok és szárazföldi harci járműveket is láthattunk a nagy kiterjedésű múzeum területén.  Ezután Karcag volt a célállomás, ahol a környéken egyedülálló módon többméteres magasságban futó tanösvény kanyarog az erdőben. Ugyanitt található a környéknek (Kunság) és eredeti lakóinak, a kunoknak a múzeuma. A második napi kirándulásokra a székely­hídiakat a vendéglátók két tanára és hét diákja is elkísérte. Másnap közös tevékenységek zajlottak a kun­he­gye­si iskolában.  Párhuzamosan kö­zös sport- (floorball és labdarúgás), ökológiai és irodalmi tevékenységeken vettek részt a két iskola diákjai. A magyarországi tanárok és diákok csak a vendégek kedvéért jöttek aznap iskolába, hiszen ez náluk munkaszüneti nap volt. Élményekkel, benyomásokkal és tapasztalatokkal felszerelkezve és remélhetőleg egy kicsivel tágabb látókörrel érkezett vissza a csapat városunkba.


Írta: Kozma Sándor, Meleg Beáta,Szabó Ildikó,Cservid Levente