Három magyar tannyelvű végzős osztály 54 diákjának csendült fel utoljára a csengő június 3-án a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban.

A hagyományos ünnepségen Kozma Sándor igazgatóhelyettes köszöntötte a meghívottakat, Béres Csaba polgármestert, az egyházak képviselőit és nem utolsó sorban a végzősöket.
A ballagási ceremónia első szónokaként Deme-Szabó Csilla igazgatónő osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. „Az életben gyakran gördülhetnek akadályok az utatokba, de ti merítsetek erőt az itt eltöltött iskolai évekből, a megszerzett tudásból, szeretetből, s becsületes, egyenes emberként harcoljátok meg a csatáitokat” – hangzott az útravaló.

Olimpia Gherman igazgatóhelyettes felidézte a végzősökkel való első találkozást, s így a búcsú perceiben sok sikert kívánt a vizsgákhoz és a nagybetűs élethez egyaránt, biztosítva a maturandusokat arról, hogy az iskola kapui mindig tárva lesznek előttük.

Béres Csaba polgármester így szólt a ballagókhoz: „Végigjártátok a közösséggé válás állomásait és elbúcsúztatok iskolátoktól, tanáraitoktól. Kiléptek az iskola kapuján és indultok. Mi feltarisznyázunk, batyut csomagolunk nektek, hogy elindulhassatok utatokon. Még nem tudjuk és ti sem tudhatjátok, hogy milyen út vár rátok. Vannak széles, jól kitaposott utak, ám vannak göröngyös, keskeny, ritkábban járt utak is és vannak sötétek, nehezen járhatóak, de minden út végén ott a fény, a kitűzött cél ami miatt érdemes végigjárni.”

Az ünnepség további részében Ozsváth József római katolikus plébános és Rákosi Jenő református esperes Isten áldását kérte a végzősök életére, majd következett a három végzős osztály osztályfőnöke, Máté Margit, Németh Mariann és Meleg Beáta tanárnők felszólalása, akik néhány nosztalgikus és útravaló gondolat mellett díjazták osztályaik éltanulóit. Így az XII. B osztály első tanulójaként oklevelet és jutalomkönyvet vehetett át Murgui Orsolya, a XII. C-ből Béldi Valentin, míg a XII. D-ből Szodorai Amália részesült elismerésben.

Az egykori székelyhídi diák, Javorek István által alapított Javorek-díjat, amely a legeredményesebb tanulót és sportolót, a legsokszínűbb, legaktívabb diákot illeti idén a Scola Nostra Egyesület, a diáktanács és a pedagógusgárda megítélése szerint megosztva Murgui Orsolya, Béldi Valentin és Bokor Boldizsár vehették át.
A továbbiakban Kozma Sándor igazgatóhelyettes, testnevelő oklevélben részesítette a különböző sportágak területein kiemelkedőt nyújtott diákokat (Madarász Gábor, Nagy Ervin, Koncz Patrik Krisztián, Birkás Lajos, Tatai Gábor, Kökövics Leonárd).

A ballagó XII. B osztályfőnöke, Máté Margit tanárnő nemcsak diákjaitól, hanem 36 évnyi pedagógusi munka után, nyugdíjba vonulása alkalmából az iskolától, a kollégáktól is búcsút vett. Áldozatos munkáját emléklappal és virágcsokrokkal köszönte meg az iskola igazgatónője.

A ballagás utolsó momentumaként a végzősök átadták az iskola szimbolikus kulcsát a tizenegyedikes osztályok képviselőinek. Záróakkordként a végzősök szépen sorban elbúcsúztak tanáraiktól és virágokkal, ajándékokkal megrakottan lépték át ezúttal kifelé az iskolakaput, s indultak a nagybetűs Élet – reméljük simára aszfaltozott – útján.


Írta: Fekete Katalin