Az angol irodalom méltán híres alakjairól, a Brontë nővérekről emlékeztek meg iskolások egy angol nyelvű műsorral Székelyhíd múzeumában, március első napjaiban. A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai mindig aktív résztvevői különböző kulturális eseményeknek. Sajnos az elmúlt egy év megváltoztatta az iskola tevékenységi palettáját, azonban egy kis színt sikerült hozni a hétköznapokba a Brontëkról szóló előadás által. A VII. B intenzív angolnyelv-tagozatos osztály műsora a Brontë testvérek életéről és munkásságáról szólt. A hetedikes diákok lelkiismeretesen készültek fel vezetésemmel. A fiatalok bemutatták a Brontë családot, a testvéreket, majd bővebben szó esett Charlotte, Emily Jane és Anne Brontë életéről és irodalmi műveikről. A diákok filmrészleteket néztek meg és híres idézeteket is felolvastak az említett regényekből.

A műsor célja az volt, hogy a tanulók kikerüljenek a komfortzónáikból, foglalkozzanak az irodalommal és más módszerekkel is gyakorolják az angol nyelvet. A műsor érdekes volt, és szemmel láthatóan a célközönség megtudott egyet s mást a híres Brontë nővérek munkásságáról.


A Brontë nővérek

A XIX. század első felében élt, fiatalon elhunyt írónők megjelenése a korszakban szenzációnak számított. Világirodalmi jelentőségűek az 1847–1848-ban megjelent alkotásaik: Charlotte Brontë Jane Eyre, Emily Brontë Üvöltő szelek, illetve Anne Brontë Wildfell asszonya című regénye.


Írta: Egeresi Ingridangol szakos tanárnő